Aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı örgütün 2000 – 2007 yılları arasında işlediği cinayetlerle ilgili soruşturmada yeni iddialar ortaya atıldı.

Ortaya çıkan yeni belgeler doğrultusunda Thüringen Eyaleti'nden bir polisin 90'lı yılların sonunda Neonazi çevrelerle işbirliği yaptığı iddia ediliyor.

Söz konusu polisin, Nasyonal Sosyalist Yeraltı örgütünün uzantısı olan Neonazi gruplara bilgi aktararak emniyet teşkilatına ihanet ettiğinden kuşku duyuluyor.

"Gizli belgelerde yer alıyor"

Sol Parti'nin Thüringen Eyaleti teşkilatından içişleri uzmanı Martina Renner, iddiaların Thüringen Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın gizli belgelerine dayandığını ve iki ayrı bağımsız kaynağın iddiayı gündeme getirdiğini söyledi.

Belgelerde, Sven T. adlı polisin aşırı sağcılarla bağlantısı olduğu ve Neonazi çevrelere sempati beslediği yönünde bilgiler bulunuyor. Ayrıca Sven T.'nin aşırı sağcı Enrico K. adlı kişiyi polisin aldığı önlemlere karşı defalarca uyardığı da öne sürülüyor.

Soruşturmanın başlangıcında 8'i Türk 10 kişinin ölümüne neden olan Nasyonal Sosyalist Yeraltı örgütünü kuran Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos ve Beate Zschaepe'nin de aynı Neonazi çevreden geldiği ortaya çıkarılmıştı.

"Açıklama istiyoruz"

Sol Partili politikacı Renner, bu bilgilerin İçişleri Bakanlığı'na ulaşıp ulaşmadığının Meclis Araştırma Komisyonu tarafından açıklığa kavuşturmasını istediklerini söyledi.

Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy de Thüringen'deki yetkililerden açıklama talep etti.