Ali Cengiz Erdemir / Haber-Yorum



TEPKİ GÖSTERENLER ALEVİ DEĞİLDİ

Olay Musa Eroğlu’nun “Alevi Dernekleri Arapların Ali’siyle, Hüseyin’iyle uğraşacaklarına; bu çocuklara saz çalmayı öğretsinler” dediği şeklinde yansıtılmıştı. Ancak bunun öncesinde Eroğlu’nun Türkiye’de iktidarın uyguladığı baskı ve sindirme politikalarını eleştirerek söyledikleri göz ardı edildi ve haber Alevilik inancına sahip vatandaşlarımızın kendisine tepki gösterdiği şeklinde yorumlandı. Zira devletin Anadolu Ajansı da haberi bu şekilde geçti. Ancak kazın ayağı aslında öyle değildi. Çünkü sanatçıya tepki göstererek salonu terk edenler, Alevi inancına sahip olanlardan ziyade, iktidarı destekleyenlerdi…

Olay tüm ayrıntılarıyla şu şekilde gelişti:

Konsere en son çıkan Musa Eroğlu, bütün sanatçıların yaptığı gibi türkülerini seslendirmeden önce dinleyicileri ile kısa bir söyleşi yapmak niyetiyle mikrofonu eline aldı. Bütün dinleyicilerin beklentisi Eroğlu’nun klasik bir giriş konuşmasından sonra türkülerine geçmesiydi. Fakat bu noktada sanatçı hiç kimsenin beklemediği bir şekilde Türkiye`nin içinde bulunduğu sosyal, kültürel ve politik sorunlardan bahsetmeye başladı.

Bu şaşkınlığın arkasında yatan temel sebep Musa Eroğlu`nun politik duruşunun fazla öne çıkmamasıydı.

Eroğlu ana hatlarıyla şunları söyledi:

“Bu gençleri (bağlama öğrencilerini kastederek) çok seviyorum. Bu gençleri çok seviyorum; çünkü bu gençler bizim geleceğimiz. Ahmet Hoca’yı (Avrupa Saz Müzik Okulu kurucusu) buradan çok tebrik ediyorum. Yabancı bir ülkede kültürümüzü yaşatmaya çalışıyor. Kolay bir iş değil gerçekten ve çok önemli bir hizmet. Burada saz çalmayı öğrenen gençlerin Almanlar tarafından asimile edilmesi artık gerçekten mümkün değil.

“TÜRKİYE ARAPLAŞTIRILIYOR”

Bu hizmet Türk kültürünün yaşatılabilmesi için çok önemli. Maalesef Türkiye’deki yöneticilerimizde böyle bir düşünce yok. Türk kültürü ya da Kürt kültürü onlar için hiçbir şey ifade etmiyor. Onların tek bildiği Arap kültürü. Türkiye giderek Araplaştırılıyor. Bu noktada Alevi derneklerini de eleştirmem lazım. Hüseyin şehit oldu, Hasan ata bindi, Ali kılıcını vurdu gibi Arap tarihinin gençlerimize anlatılmasının yanında çocuklarımıza saz çalmasını ve kültürümüzü de öğretin. Türkiye’nin sorunlarından bahsedin.

“ARTIK BİZ DEVRİM YAPAMAYIZ”

Söylediğim gibi bu çocukları seviyorum. Çünkü bu çocuklar Türkiye’de devrimi yapacaklar. Bizim böyle bir şey yapma şansımız maalesef kalmadı. Senede en az 50 konsere çıkan ben, bugün Türkiye’de konserlere çıkartılmıyorum.

Ama bu gençlere güveniyorum. Bakın çocuklarımız bu saatte (yaklaşık 22.00) halen uyanıklar. Türkiye’deki çocuklar çoktan uyudular. Şimdi yatak duası diye bir şey çıkarmışlar, çocuklar tam uyusunlar. Uyusunlar ki gerçekleri görmesinler. Siz uyumayın çocuklar hep uyanık olun“.