Şenlik saat 12.00'de Büyükşehir Belediye Başkanı Dieter Reiter'in bira fıçısına musluk çakmasıyla resmen başladı. Oldukça zor bir iş olan musluk çakma işlemini ilk kez yapan Reiter, dört vuruşta başararak övgü aldı. Musluk çakma öncesinde bira çadırlarını dolduran yüzlerce kişi, saat on ikiye kadar ancak su siparişi verebildi. Bira servisini açılmasıyla Dünya'nın dört bir yerinden gelen Bira bayramı meraklısı turistler ve yerli halk, "Mass" denilen yaklaşık bir litrelik dev bardaklarla bira içmeye başladı.


Bu yıl bira fiyatları “Mass" bardağı başı 9,70 ile 10,10 Euro arası değişiyor. 5 Ekim'e kadar sürecek olan bira festivaline yaklaşık altı milyon kişinin gelmesi ve yine altı milyon litre bira içilmesi bekleniyor. 

Ekim şenliğinin geçmişi, 12 Ekim 1810'da Bavyera Kralı 1. Ludwig ile Sachsen-Hildburghausen Prensesi Therese evlenmişti. Krala yaranmak isteyen banker Andreas von Dall'Armi 17 Ekim 1810'da düğün şerefine Münih'teki "Wiese" (Çayırlık) meydanında bir at yarışı düzenledi. İşte o günün düğün kutlamasından bugün Dünya'nın en büyük bira festivali ortaya çıktı. Her yıl Ekim'de iki haftalığına düzenlenen bu festival bazı aralıklarla bu yıl 181. kez yapılıyor. 

31 hektarlık alana yayılan 'Oktoberfest' (Ekim Şenliği)'ne Dünya'nın değişik ülkelerinden her yıl yaklaşık 6 milyon ziyaretçi gelirken, 1985 yılında 7,1 milyonla ziyaretçi rekoru kırıldı. Aynı anda 105 bin kişinin oturarak birasını yudumlama şansı olduğu bu şenlikte her yıl 1600'ü garson olmak üzere 12 bin  kişi çalışıyor. 14 dev ve 21 küçük bira çadırının bulunduğu şenlikte, sadece “Hofbraeu" çadırı bile on bin kişiye hizmet verebiliyor. Her yıl ortalama olarak 6 milyon litre bira içilirken, 500 bin kızarmış tavuk, 110 öküz  ve 25 bin ton balık yeniyor.  16 gün süren şenlikte ortalama ciro ise 450 Milyon Euro'yu buluyor. Bu şenlik için özel olarak bir Oktoberfest birası mayalanır, bu bira hem tat hem de alkol bakımından biraz koyu renkli ve serttir.