Münih ve Hamburg'da Irkçılık Protesto Edildi

 Tüm Almanya'da olduğu gibi Münih ve Hamburg'da da Irkçılığı ve Faşist Cinayetleri protesto için yürüyüşler yapıldı. Münih'te aralarında ATİK, Yeni Kadın ve Yeni Demokratik Gençlik'in de bulunduğu 200'e yakın kuruluşun ortaklaşa düzenledikleri gösteriye on bin gösterici katılarak, yürüyüş güzergahı boyunca sık sık "Faşizme Karşı Omuz Omuza, Alman Polisi Irkçı Faşitleri Koruyor" sloganlarını tek yürek, tek yumruk bir ağızdan haykırdılar.


 Hamburg'da ise sağanak yağışlı havada sadece facebook üzerinden çağrısı yapılan TGH öncülüğünde meşaleli bir sessiz gösteri yapıldı.  "Nazi Cinayetleri Açığa Çıkartılsın" talebi yükseltildi.


MÜNİH



Basının yoğun ilgi gösterdiği yürüyüş yapılan konuşma sonrası başladı. Faşist-Irkçı NSU örgütünün hücre yapılanmasında yer alan 5 Neonazinin 17 Nisan´da Münih´te yapılacak olan mahkemesi öncesi Münih'te  yerli ve göçmen Anti-faşist örgüt ve kişilerin katıldığı 6 km’lik büyük bir yürüyüş düzenlendi. Münih´in Karlsplatz meydanında toplanan göstericiler kısa bir konuşma sonrası yürüyüşe başladılar. Yürüyüş sırasında ara mitiglerde yapılan konuşmalarda ırkçılığın gittikçe Alman devletinin resmi çizgisi boyutuna geldiğine dikkat çekildi.

 

Protesto yürüyüşüne alman ve yabancı basın yoğun ilgi gösterdi.

 

Yol boyunca ‘Faşizme karşı omuz omuza!’, ‘Alman polisi Faşistleri koruyor!’, ‘Siamo tutti antifascisti!’, ‘Biji Bratiya Gelan!’, ‘Hoch die Internationale Solidarität!’, ‘El pueblo unido jamás será vencido!’  sloganları atıldı. Yaklaşık 3 saatlik bir yürüyüşten sonra  mahkemenin yapılacağı binanın önünde eylem sonlandırıldı. Basının ilgisinin oldukça fazla olduğu eylemde polisin de yogun güvenlik önlemleri almasi dikkat çekti.

 

HAMBURG

 

Hamburg Türk Toplumu (TGH) öncülüğünde Süleyman Taşköprü'nün öldürüldüğü (Schützenstr)  bakkal dükkanının önünde başlayan meşaleli sessiz yürüyüşe beklenen katılım olmamasına rağmen coşkulu geçti.Dar bir çevrede duyurusu yapılan meşaleli sessiz yürüyüşten birçok Alman ve Türkiyeli göçmen demokratik kitle derneğinin haberdar olmadıkları belirtildi.

 

Türkiyelilerin yoğun olarak yaşayıp, çalıştıkları Altona semtindeki Spritzen Platz meydanına kadar süren gösteride, en önde "Nazi Cinayetleri Açığa Çıkarılsın" pankartı taşınarak 17 Nisan'daki yapılması planlanan ama Anayasa Mahkemesinin kararı sonrası 6 Mayıs tarihine ertelenen NSU davasındaki devlet desteğine ve  istihbarat örgütünün Nazi katillerini korumasına vurgu yapıldı.

 

TGH başkanı Nebahat Güçlü ve SPD Hamburg Eyaleti milletvekili Kazım Abacı'nın almanca konuşmalar yaptığı meydanda, Türkiyeli çevrelerin ve esnafın gösteriye karşı ilgisizliği katılımcılarca eleştirildi.

 

  Öte yandan, tüm dünya kamuoyunun mercek altına aldığı Almanya'daki Irkçılık ve Nazi Cinayetlerini Protesto yürüyüşlerini sadece facebook üzerinden sosyal medyada duyurmanın ne kadar yeterli olduğu sorusu son örnekle de açığa çıkmış oldu.

 

Ümit ederiz organizatörler maddi kaygılardan uzak olarak yeni etkinlik ve gösterilerde yazılı, afişli ve ilanlı duyuru yapmakdan kaçınmazlar.