Bu yıl 55’incisi gerçekleştirilecek Münih Güvenlik Konferansı, birçok ülkeden yaklaşık 100 devlet ve hükümet başkanını, dışişleri ve savunma bakanlarını 15-17 Şubat tarihlerinde Münih’te bir araya getirecek. 

Münih Güvenlik Konferansı’nın başkanı emekli büyükelçi Wolfgang Ischinger, Türkiye’nin konferansta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından temsil edilmesini beklediklerini söyledi.

Ischinger, Yabancı Gazeteciler Cemiyeti (VAP) üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda, konferansa ilişkin ayrıntıları açıkladı.

Dünyanın bugün büyük krizlerle karşı karşıya olduğunu, İkinci Dünya Savaşı sonrası inşa edilen barış düzeninin ve küresel güvenliğin, uluslararası liberal düzenin “olağanüstü büyük tehlike altında” olduğunu vurgulayan Ischinger, “O kadar çok kriz ve sorunla karşı karşıyayız ki konuları 3 günlük konferansın gündemine sığdırmakta çok ciddi güçlük çekiyoruz” dedi.

Münih’ten Brexit mesajı

Bu yıl konferansın açılışının Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ile İngiltere Savunma Bakanı Gavin Williamson tarafından yapılacağını açıklayan Ischinger, bunun bilinçli bir tercih olduğunu vurguladı. Ischinger, “Bununla, Brexit olsun olmasın, İngiltere’nin Avrupa’nın savunma politikasında önemli bir aktör ve partner olmaya devam edeceği mesajını vermek istiyoruz” dedi.

Çin ve ABD’den üst düzey katılım

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un birlikte katılacakları Münih Güvenlik Konferansı’na bu yıl, ABD, Rusya ve Çin’den de üst düzey katılımlar bekleniyor.

Ischinger, Çin’in ilk kez bu yıl konferansta, en yüksek siyasi organı olan Politbüro Daimi Komitesi üyeleri tarafından temsil edileceğini anlattı. Konferansa katılması kesinleşen bir diğer isim ise Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi.