Belediye Başkanı, Yabancılar Meclisi, kentteki konut sıkıntısı, okullarda Türkçe dersi için sınıf tahsisi, yabancı ve İslam düşmanlığı gibi konularda gazetecileri bilgilendirdi. Toplantıda belediye başkanının Türkiye kökenli makam şöförü ve koruması Necdet Kaya da hazır bulundu.

 

YABANCI DÜŞMANLIĞI


DİTİB Pasing Hacı Bayram Camisi'nin kundaklanmak istenmesinden duyduğu üzüntüyü de dile getiren Reiter “ama halkın ve medyanın olayın protesto edilmesi sırasındaki gösterdikleri hassasiyet beni çok mutlu etti. Yabancı düşmanlığı vardı ve de var olmaya bir şekilde devam edecek, ama onlara bizim aldığımız tavizsiz sert tavır devam edecektir” dedi. Yabancılar Meclisi konusundaki sıkıntıları da konuşan belediye başkanı “Yabancıların kendi oyları ile seçilen Yabancılar Meclisi’nin kendi aralarında kavgalı olmalarından rahatsızlık duyuyorum. Onların yabancılarla ilgili konularda daha aktif olmalarını dilerdim. Meclisin yeni bir yapılanmaya gitmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. Belediye başkanı Reiter okullardaki sınıfların Türkçe dersleri için de verilmesi konusunda belediyenin eğitim dairesi yetkilileri ile konuşacağını söyledi.

 

İSTANBUL KARDEŞ ŞEHİR


Dieter Reiter çok sayıda kentin Münih ile kardeş şehir olabilmek için başvuruda bulunduğunu söylerken “Yıllardır sadece yedi kent ile kardeş şehir olarak kaldık. Bu konuda değişiklikler artık düşünülebilir. İstanbul’u da Münih’in kardeş şehri olarak düşünebilirim, niye olmasın. Birçok ortak değerlerimizin olduğu ve sürekli olarak gidip geldiğimiz bir kent. Oradaki bir çok ilçe belediyeleri ile sürekli görüşüyoruz. Ama şimdiden herhangi bir söz veremem, bu uzun süren bir süreçtir” dedi. Özellikle son yıllarda defalarca İstanbul’a gittiğini söyleyen Reiter “çok muhteşem bir kent, fakat sürekli orada yaşayamacağım kadar da hareketli. Biz Bavyeralı olarak 1,5 milyonluk Münih’in sakin yaşamına alışmışsız” dedi.