Köln gösterisi sırasında olaylar çıktı. Bir kişi ağır yaralanırken 24 kişi gözaltına alındı. Olaylar ve polisin güvenlik önlemleri geç saatlere kadar sürdü.

Polisten gazlı ve coplu müdahale

Almanya Yeni Türk Komitesi AYTK hafta sonu "teröre karşı miting ve yürüyüş" düzenledi. Aynı gün ve saatte Demokratik Güç Birliği bünyesindeki sol gruplar da karşı miting düzenleyince olaylar çıktı. AYTK'nın yürüyüşüne katılanlarla karşıt görüşlü göstericiler arasında Turiner caddesinde çıkan olaylarda göstericiler şişeler ve patlayıcı maddelerle birbirlerine saldırdı. Polis cop ve biber gazı ile müdahale etti.

Ellerinde Öcalan posterleri bulunan 50 kişilik grup polise direnerek, çöp kutularını ve polis barikatlarını devirdi. Arbede sırasında bazı polislerin yaralandığı görüldü. Grup polisin müdahalesinin ardından dağıldı. Köln polisinin açıklamasına göre, daha sonra 20 kişi gözaltına alındı. Saat 17.40 sularında Köln Katedrali önünde çıkan olaylarda da 4 kişi gözaltına alındı. Grupların mitingin ardından dağılmaları sırasında Merkez Tren Garında iki grup arasında yine olaylar çıktı. Polis tarafları biber gazı ve cop kullanarak dağıttı. 



Bozkurt amblemli otomobile saldırı

Köln Express gazetesinde yer alan bir haberde ise, “Küçük İstanbul” olarak tanınan Keup Caddesinde meydana gelen olayda bir kişinin ağır yaralandığı bildirildi. Habere göre, 60 kişilik bir grup, üzerinde bozkurt amblemi olan bir otomobile sopalarla saldırdılar. Bıçakla ve sopa darbeleriyle ağır yaralanan otomobil sahibi hastanede tedavi altına alındı.



HAMBURG'DA YÜRÜYÜŞ VE MİTİNG YAPTILAR


Saat 15:00 da başlayan gösteriler sırasında 1300 polis panzer, su sıkıcı araçlar, atlı polis ve polis köpekleri ile hazır bulunurken, karşıt görüşlü göstericiler arasında kısa süreli gerginlikler yaşandı.

Almanya Yeni Türk Komitesi AYTK'nin düzenlediği mitinge, Dammtor Tren İstasyonu arkasında, aralarında AKP, TGB (*) ve BBP'lilerin olduğu mitinge, 250'ye yakın ellerinde Türk ve Azerbaycan bayraklı genç göstericiler Muhsin Yazıcıoğlu ve Atatürk motifli atkılarıyla katıldı. Asyalı görünümündeki bir gazeteciyi engelleyen grup, kimi zaman fotoğraf çekenlere sert davranışlarla tepki gösterdiler.



Günler öncesinde kamuoyunda büyük gösteri yapılacağı duyurulmasına rağmen, AKP ve MİT destekli olduğu iddia edilen yürüyüşe beklenen ilgi olmadı. 2 saat süren gösteri sırasında İstiklal Marşı okundu. Saygı duruşundan sonra halay ve sloganlarla devam eden mitingte, sık sık "Allahu Ekber" şeklinde tekbir getirildi. Bozkurt işaretleri eşliğinde ''Ne Mutlu Türküm diyene'', ''Şehitler ölmez vatan bölünmez'' gibi sloganlar sonrası, gösteri olaysız sona erdi. 7 Kasım seçimlerinde AKP seçim sandık görevlisi Nuri Harmankaya ile Taygun Çabuk, Kemal Üste ve İbrahim Avşar birer konuşma yaptılar.
Gösteriye Irak Türkmenler Birliği Hamburg Başkanı Ramzi Jasim ile Sivaslılar ve Sivasspor Taraftar Derneği Başkanı Ruhi Özer'in de katılmaları dikkat çekti.



MİLİYETÇİLİĞİ KAFALARIMIZDAN DIŞARI ATALIM

Miting sırasında Sternschanze semtinde toplanan karşı gösteriye ise, aralarında sol grupler, Kürtler ve Almanların da olduğu, 1500'e yakın katılım dikkat çekti.



"Almanya finanse ediyor, Türkiye bombalıyor", "Milliyetçiği kafalarımızdan atalım" slogan ve dövizleriyle süren yürüyüş sırasında, Hamburg eyalet milletvekillerinden Christiane Schneider ve Cansu Özdemir ( Sol Parti) ile Antje Möller (Yeşiller) gösterinin sonuna kadar hazır bulundular. Hamburg Başkonsolosluğu önüne kadar devam eden yürüyüş daha sonra spontan olarak Sternschanze semtinde son buldu.


NÜRNBERG DE BARIŞ GÜVERCİNİ UÇURULDU


Almanya'nın Nümberg şehrinde Bağımsız Vatanseverler Almanya Yeni Türk Komitesi tarafından "Teröre Karşı Birlik Yürüyüşü" düzenlendi. Yürüyüşte barışın simgesi güvercinler uçuruldu.

Ellerinde Türk bayrakları ile Jakops meydanında toplanan grup sık sık sloganlar attı. Grup adına konuşma yapan Bilal Bora Aydın, her türlü siyasi görüşün bir kenara bırakılıp, sadece vatana hizmet etmek ve sahip çıkmak istediklerini belirterek, birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

Konuşmanın ardından meydanda barış güvercinleri uçuruldu. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından grup Jokaps meydanından, kentin merkezindeki Plarrer meydanına doğru yürüyüşe geçti. Polisin geniş güvenlik tedbiri aldığı yürüyüş sorunsuz bir şekilde sona erdi.

(*) Not: Haberde adı geçen Türkiye Gençler Birliği'nin (TGB) 10 Nisan Pazar günü düzenlenen mitinge destek vermediğini belirten açıklamasıdır. İşte o açıklama: