Almanya'da Federal Meclis Milletvekilleri arasında yapılan bir araştırma, değişik partilere üye milletvekillerinin yüzde 82'sinin akademik kariyeri olan üyelerden oluştuğunu ortaya çıkardı.

Almanya'da 'İmparatorluk Vatandaşları' davası başlıyor Almanya'da 'İmparatorluk Vatandaşları' davası başlıyor

Konuya farklı açıdan yaklaşan siyasal bilimciler ise, "Federal Meclis'te neredeyse sadece okumuş, hatta doktora yapmış politikacılar var. Bu demokrasi için bir sorun mu?" şeklinde kaygılarını dile  getirdiler.

Yüzde 82'si akademik kariyer sahibi

Die Tageszeitung gazetesinden Ralf Pauli'nin aktardığı habere göre, Alman Federal Meclis üyelerinin yüzde 82'si akademik kariyeri olan üyelerden oluşurken seçmenler düzeyinde bu oran yüzde 18,5'de kalıyor. Doktora dereceleri söz konusu olduğunda ise Federal Meclis'in beş üyesinden birinin doktorası bulunuyor, bu toplam nüfusta sadece yüzde bir. Ayrıca mevcut Federal Meclis ağırlıklı olarak beyaz, erkek ve heteroseksüellerden oluşuyor. Partilerin çoğu artık bunda bir sorun olduğunu kabul ediyor ve daha fazla kadın, LGBT'li ile göçmen geçmişi olan insanları partilerine katmaya çalışıyor.

Mesleki eğitimli vekiller azınlıkta

Arbeiterkind.de'den Katja Urbatsch, normal mesleki eğitime sahip milletvekillerini de özlediğini ifade ederek, "Tüm sosyal sınıfları temsil eden bir Federal Meclisten şu anda çok uzağız." ifadelerini kullanırken, kadınlar ise uzun süredir Federal Meclis'te toplumsal cinsiyet eşitliği konularında aktif olmaya devam ediyor.

Urbatsch, sosyal açıdan zayıf ailelerden gelen gençler için rol modellerin önemli olduğunu söyleyerek, "Bundestag'da (Federal Meclis) bu kadar çok yüksek derece mezun olmasına şaşırıyorum." dedi. Öte yandan Konstanz, Basel, Cenevre ve Stuttgart Üniversitelerinden siyaset bilimciler 1998 ve 2013 yılları arasında Federal Meclis'teki 40 bin büyük ve küçük soru önergelerini incelerken, ortaya çıkan sonuca göre düşük eğitim derecesinde temsil edilen parti gruplarından milletvekilleri daha fazla soru soruyor. Sorular ve ilgilendikleri konular ise daha çok kadınlara karşı ayrımcılık, aile içi şiddet, ücret farkı, göçmenlere karşı ayrımcılık veya ırkçılık konularında oluyor.