Düsseldorf kentinde faal derneklerin sunumlarının ardından, MIGOVITA Projesi kapsamında gerçekleştirilen seminerlere katılan ve kendi bölgelerinde etkinlikler gerçekleştiren Türk, Rus, Sinti/Roman kökenli derneklerin temsilcileri çalışmalarını tanıttı. Projenin Almanya´daki Türk toplumuna yönelik koordinasyonunu yürüten TAM Vakfı çalışanı Turan Küçük; Dortmund, Köln, Wesel kentlerinde gerçekleştirilen etkinlikleri Dortmund Trabzonlular Derneği, UBV-Dortmund, ATIB ve Wesel-Kars Dostluk Derneği temsilcileri ile birlikte tanıttı.


„Göçmen Dernekleri Müdahil Oluyor“ sloganı ile organize edilen kongrenin açılış konuşmalarını Otto Bennecke Vakfı başkanı Dr. Lothar Theodor Lemper, Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanlığı´nda Daire Başkanı Sabine Schulte-Beckhausen ve Federal Politik Eğitim Merkezi´nde Bölüm Başkanı Ulrich Dovermann yaptı.


Proje koordinatörleri Jürgen Bärsch  ve Ekaterina Suslina´nın projenin bir yıllık süre zarfında ulaştığı sonuçlara ilişkin bir bilanço çıkaran konuşmalarının ardından, „Çokkültürlülük bize ne kazandırır?“ başlıklı panel gerçekleştirildi. Proje ortakları Otto Bennecke Vakfı, Phonix Köln Derneği, Amaro Drom Derneği ve TAM Vakfı´nın temsilcilerinin yer aldığı oturumda TAM Vakfı´nı, vakıf genel müdürü Dr. Andreas Goldberg temsil etti. Toplumsal bir aradalığı güçlendirmek adına sorunlardan ziyade başarılara odaklanmanın ve bardağın dolu tarafına bakmanın yararlı olacağını kaydeden Dr. Goldberg „Toplumun hemen hemen her alanında çok başarılı göçmenlere rastlıyoruz, örnek teşkil edecek insanlar bulmakta sorun yok, sorun bu insanların ön plana çıkarılmasında“ diye konuştu.
Etkinlik kapanışında Dresden La Lune Tiyatrosu´nun „Sadece Bir Parça Irkçı“ başlıklı oyunu sergilendi.

Almanya´da yaşayan Türk, Roman asıllı ve Rus göçmenler başta olmak üzere gençlerin, okul, mesleki eğitim ve iş yaşamına katılım şanslarının artırılması ve bu alanlarda desteklenmeleri amacıyla federal çapta hayata geçirilen MIGOVITA Projesi, Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanlığı ve Federal Politik Eğitim Merkezi fonlarınca destekleniyor.