Alman Başbakanı Angela Merkel, Der Spiegel dergisinin 70. kuruluş yıldönümü vesilesiyle Berlin’de verilen davette #Özgürüz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’la sohbet etti. Önümüzdeki hafta Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek olan Merkel, sohbette Haziran ayında Potsdam’da düzenlenen Sanssouci Kolokyumu ödül töreninde yaptığı konuşmayı anımsattı. O törende Merkel, Türkiye’de basın özgürlüğü zor durumda” demiş ve Dündar’ın buna önemli bir örnek olduğunu söylemişti. Sohbette bu konuşmasını anımsatan Merkel, Dündar’ın son durumu hakkında bilgi aldı.

İşte Merkel'in hatırlattığı o kunuşma: Türkiye'ye eleştiri: Basın özgür değil

Almanya’nın en prestijli ödüllerinden Sanssouci Kolokyumu ödülünü alan İtalyan gazeteci Roberto Saviano, “Bu ödülü, Türkiye’de gözaltında bulunan Ahmet Altan ve Mehmet Altan’a ithaf ediyorum” dedi. Törene katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’deki gelişmelere dikkat çekerek, basın ve ifade özgürlüğünün durumunu eleştirdi. Her yıl düzenlenen Sanssouci Kolokyumu töreni Almanya’nın Potsdam kentinde yapıldı.

Avrupa’nın önde gelen yazarları ve gazetecilerinin davetli olduğu törene, Almanya Başbakanı Angela Merkel de katıldı. Merkel, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’deki gelişmelere dikkat çekerek, basın ve ifade özgürlüğünün durumunu eleştirdi. Sanssouci Kolokyumu’nda daha sonra bu sene ödüle değer görülen gazetecinin, İtalya’da mafya üzerine yazdığı kitaplarla bilinen ve hayati tehlike altında olduğu için polis korumasının gözetiminde yaşayan gazeteci Roberto Saviano anons edildi.

Altan’lara ithaf etti

 Merkel’in de çalışmalarından övgüyle söz ettiği Saviano, ödülü aldıktan sonra, kabul konuşması için çıktığı kürsüde, “Bu ödülü, Türkiye’de gözaltında bulunan Ahmet Altan ve Mehmet Altan’a ithaf ediyorum” dedi. Saviano’nun Gomorra adlı kitabı, “Kan ve Suç İmparatorluğu” alt başlığıyla, Yurt Kitap yayınları arasında, Umberto Eco’nun önsözüyle Türkçe olarak da yayımlandı.

"Can Dündar buna önemli bir örnek”

Merkel yaptığı konuşmada Türkiye’deki basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamalara da değindi.

Donaukurier gazetesinin haberinde, Merkel örnek olarak Türkiye’de yargı süreci devam eden Can Dündar’ı gösterdi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı, eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın da toplantı sırasında dinleyiciler arasında olduğuna işaret edilen haberde Merkel’in  “Basın özgürlüğü yalnızca yaşanabiliyorsa ismini hakeder” diye konuştuğu aktarıldı.  Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün Almanya direktörü Christian Mihr de tweetinde Merkel’in konuşmasında şu ifadeleri kullandığını yazdı  “Türkiye’deki basın özgürlüğü zor durumda. Can Dündar buna önemli bir örnek.”(Cumhuriyet)