Almanya’nın Baden Württemberg Eyalet’inin Offenburg kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı ‘Offenburg Merkez Camisi’ bitişiğinde camiye ait arsa üzerine yapılan sosyal bina çalışmaları esnasında caminin minaresi yıkıldı. Çarşamba günü saat 14:00 sıralarında gerçekleşen kazada ölen yada yaralanan olmadı.

2000 yılında yaklaşık bir milyon Euro’ya inşa edilen caminin 14 metre yüksekliğindeki minaresinin yıkılması bölgede yaşayanları korkuttu. Kazadan sonra Offenburg Belediyesi ve camii yönetimi Frankfurt-Hanau kentinde Türk firması tarafından tasarlanıp inşa edilen projenin yeniden bilirkişi tarafından incelenmesini istedi. Cami yönetimi ise yaşanan kazada şans eseri camii avlusunda ve bahçede kimsenin bulunmadığını, kimsenin yaralanmadığını, kazanın ucuz atlatıldığına sevindiğini aktardı.

 

Cami’nin bitişiğine inşa edilecek 340 metrekare büyüklüğünde ve yaklaşık 300 bin Euro değerindeki iki katlı sosyal konut projesi, gençlere ve kadınlara hizmet için hayata geçirilecek. Yeni inşaat çalışmalarını sürdüren Alman inşaat firması ‘Ritter’ 14 metre yüksekliğindeki minarenin temelinin yaklaşık 1,5-2 metre olmasını ve zeminin zayıf olmasını eleştirdi.Malzemeden çalındığı ve yeterince dikkat edilmeden inşa edilen Minarenin yıkılması vatandaşlarca tepkiyle karşılandı.

 

Alman firması camii ve minarenin etrafını betonla güçlendirmek için kepçe çalışması yapıldığı esnada minarenin yana kaydığını ve yıkıldığını açıkladı.

Camii başkanı Ali Yıldırım, ‘Camimiz sigortalı kazaya hepimiz çok üzüldük. Şimdi bilirkişi raporunun neticesini bekliyoruz” dedi. Caminin din görevlisi Ethem Kümbüllü ‘Proje aksamayacak minare yeniden yapılacak kimse merak etmesin, kazada yaralanma olmadığına çok sevinçliyiz” diye konuştu.

Camii bahçesine inşa edilecek yeni sosyal bina projesinin Temmuz ayında bitmesi bekleniyor. Yeni minarenin maliyeti yaklaşık 70 bin Euro olarak tahmin edilirken minarenin Eylül ayına kadar bitirilmesi hedefleniyor. Minare kazası için DİTİB diyalog sorumlusu Bekir Alboğa ve Karlsruhe Din Hizmetleri Ataşesi Mustafa Akpınar Camii yönetimini telefonla aradı. DİTİB yetkilileri camii yönetimine geçmiş olsun dileğinde bulunup kazayla ilgili bilgi aldı.