Almanya ‘nın Küzey Ren Vesfalyen eyaleti (NRW) Yüksek idari mahkemesi (OVG NRW), aldığı bir kararla Ankara Anlaşması ve Katma Protokol’ün 41. maddesi- ne göre Türklerin turistik amaçla Almanya’ya vizesiz giriş yapabileceklerine atıfta bulundu. Bir Türk kadının davasına bakan mahkeme, kadını haksız bulsa da genel olarak Türklerin hizmet serbestisi ve turistik amaçlarla ülkeye vizesiz girebileceğini belirtti.


GEREKÇESİ GÖRMEDİ


Kadının davayı kaybetmesi ise Katma Protokol’ün aile birleşimini kapsamaması gösterildi. Kadın, vizesiz giriş yaptığı Almanya’da evlenmek istediğini ve asıl giriş nedenini aile birleşimi olduğunu söyleyince kendisine vize verilmedi. Bunun üzerine kadın Ankara Anlaşması kapsamında vize almak zorunda olma- dığını ileri sürse de bu gerekçesi mahkeme tarafından kabul görmedi.

DAİMİ İKAMET KAPSAM DIŞI


Mahkeme ne Ankara Anlaşması, ne daha sonraki katma protokollerin daimi bir ikameti vizeden muaf tutmadığına hükmetti (18 B 562/12). Mahkeme bu anlaşmaların sadece hizmet serbestisiyle ülkeye geçici gelenler ile turistik amaçlı gelenleri kapsadığını belirtti. Passau Eyalet Mahkemesi de geçtiğimiz günlerde vizesiz ülkeye gelen Türklerin tutuklanamayacağına karar vermişti. Sabah Avrupa