Şehrin merkezi yerinde devam eden gösteriyi yol boyunca 150 bin kişi ilgiyle izledi. Hamburg dışından ve yurtdışından gelenlerle izleyici sayısının geç saatlere doğru 300 bine ulaştığı açıklandı.



Merkez tren istasyonuna yakın Lange Reihe semtinde start alan bu yılki gösterinin ana teması ABD'nin Florida eylaletindeki homoseksüellerin gittiği bir klübe yönelik geçen haziran ayında düzenlenen bombalı saldırı sonucu öldürülen 49 kişiydi. Gösteri sırasında "Türkiye de de insan hakları" ve "Ölüm cezası yasaklansın" dövizleri de taşındı.



Cinsel ayrımcılık ve dışlanmaya karşı taşınan döviz ve pankartlar ile rengarenk giysili katılımcılar dünya genelinde Gay, Lezbiyen, transseksüel ve biseksüellerin haklarına dikkat çektiler.



Katılımcılar arasında çeşitli siyasi parti ve dernekler ile Uluslararası Af Örgütü ve Google pankartı taşıyan grup üyelerinin bildiriler dağıtması dikkat çekti. 

EYALET PARLAMENTOSU BAKANLARI VE MİLLETVEKİLLERİ DE KATILDI



En önde aralarında Hamburg Yeşiller Partisi Başkanı, Bilim ve Araştırma Bakanı Katharina Fegebank , Sosyal Senatör Melanie Leonhard (SPD), Sosyal Demokrat Parti (SPD) Parlamento Grup Başkanı Andreas Dressel, Eyalet Adalet Bakanı Till Steffen (Yeşiller), Federal Parlamento milletvekili Johanes Kahrs (SPD), Farid Müller ( Yeşiller) ile FDP Parlamento Grup Başkanı Katja Suding'in bulunduğu göstericiler kutlamanın bitimine kadar yürüdüler.

TARİHİ 1969 YILINA DAYANIYOR



Hamburg'da 1980'li yıllardan beri “Christopher Street Day” (CSD) ismiyle düzenlenen Onur kutlamasının tarihi 1969 yılına dayanıyor. 1969 yılında Stonewall Inn adlı barda baskı, şiddet ve ayrımcılığa dayanamayan eşcinseller ayaklanmış, kendileri üzerinde baskı kuran polisi bara hapsetmiş ve 4 gün boyunca sokaklarda çatışılmış, eylemler yapılmıştı.



LGBTİ mücadelenin dönüm noktalarından biri olan gün dünyanın her yerinde onur haftası, gay onur, LGBT onur ve onur yürüyüşü gibi adlarla kutlanır. Türkiye'de Onur Haftası 1993'te ilk defa "Cinsel Özgürlük Haftası" adı ile kutlanmak istenmiş, ancak dönemin İstanbul valiliğinin izin vermemesi sonucu gerçekleşmemişti.  2015 ve 2016'da ise basın açıklaması yapılmasına dahi izin verilmedi.



Bu yıl Stuttgart Türk Toplumu’nun gerçekleşen Onur Yürüyüşü’ne destek vermesinin ardından Hamburg Türk Toplumu’da dün düzenlenen “Christopher Street Day” Onur Yürüyüşü'ne katılarak bir grup üye ile ilk kez destek verdi.