Eyalette 11 yıldan bu yana 130 farklı okulda verilen ve sadece temel bilgilerin aktarıldığı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (İslamkunde) yerine, yapılan yasa değişikliği ile İslamiyet'i daha kapsamlı öğretecek İslam Din Dersi (İslamischer Religionsunterricht) öğrenim hakkı getirildi.

YENİ MÜFREDAT İÇİN KURUL OLUŞTURULDU 

Alman Anayasası'na giren İslam Din Dersi, ilk olarak en fazla göçmen Müslüman'ın yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde bulunan okullarda verilecek. Eyalet Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki Eylül ayında başlayacak yeni eğitim-öğretim döneminde verilmesi kararlaştırılan İslam Din Dersi için, yeni bir müfredat hazırlığı içinde olduğunu açıkladı. İlk kez uygulanacak İslam Din Dersi için Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Eğitim Bakanlığı, yeni müfredat hazırlanabilmesi için 5 kişilik kurul oluşturdu. Eğitimcilerden seçilen kurulun, yeni müfredatın hazırlanması ve ilk kez ders kitaplarına girecek olan İslam Din Dersi'nin okullardaki gidişatını da takip edeceği belirtildi.

İSLAM DİN DERSİ SINIF GEÇMEYİ ETKİLEYECEK

Duisburg'ta 10 yıldan bu yana 4ayrı okulda İslam Din Dersi eğitimi veren Hüseyin Çetin, eyalet Eğitim Bakanlığı tarafından oluşturulan 5 kişilik kurulda kendisinin de yer aldığını belirterek, "Müfredata ilk kez girecek olan İslam Din Dersi, tıpkı matematik ve İngilizce dersi gibi notlandırılacak ve alınacak iyi notlarla da sınıf geçmeye etki edecek" dedi. Yıllar sonra gelen İslam Din Dersi'nin bölgede yaşayan yaklaşık 11 bin Müslüman öğrenci için bir fırsat olduğunu ifade eden Hüseyin Çetin, şu bilgileri verdi:

"İslam Din Dersi, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde bulunan yaklaşık 85 ayrı ilkokulda (Grundschule) verilmeye başlanacak ve zamanla da okul sayısı artabilecek. İslam Din Dersi, belirlenen tüm okullarda isteğe bağlı (seçmeli ders) olarak verilecek ve bunun içinde 80 öğretmen görev yapacak. Bu okullarda İslam Din Dersi'nin verilebilmesi için de sınıflarda, öğrenci yeterli sayısı olan 12'ye ulaşabilmek içinde, öğrenci velilerine büyük görev düşmektedir."

DİTİB VE DİNİ CEMAATLER DE KATKI VERECEK

İslam Din Dersi'nin ilk kez Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nde verilecek olmasından dolayı, DİTİB ve farklı dini cemaatlerin da, eyaletin eğitim bakanlığı tarafından hazırlanacak müfredata katkı sunabileceği belirtildi.Eyaletin Eğitim bakanlığı, İslam Din Dersi'nin makul şekilde verilebilmesi için, DİTİB ve diğer dini cemaatlerden bir danışma komisyonu oluşturabileceği belirtildi.



TE(GE/İD)