Avrupa'nın çeşitli şehirlerinden Kürtler, Almanya’nın Köln kentindeki Heumarkt Meydanı’nda dün bir araya gelerek, bağımsızlık referandumuna destek festivali düzenledi.

Referanduma destek için düzenlenen festivale katılan on binlerce kişi Heumarkt Meydanı’nda toplandı. “Kürdistan’ın Bağımsızlık Referandumu Festivali” adlı etkinliğin hazırlık komitesinde, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden (IKBY) yetkililer ve Kuzey Kürdistan'dan HAK-PAR’ın da içinde bulunduğu birçok Kürt dernek ve kuruluş yer aldı. Etkinliğe katılan arasında tanınmış yazar ve sosyolog İsmail Beşikçi de vardı.

Mitingte taşınan onlarca Kürdistan bayrağı arasında, en önde birde büyük boy İsrail bayrağı dikkat çekti.

BARZANİ MESAJ GÖNDERDİ

Barzani mesajında, “Kürdistan halkı, mevcut durumda demokratik ve medeni bir şekilde önündeki iki yolu seçecektir. Ya onu sürekli silmeye çalışan bir devletle kalacak ya da bağımsız bir şekilde başarıya adım atacak. Çektiğimiz tüm acıların karşılığı ve yaşadığımız felaketlerin tekrarlanmaması için bağımsızlığa doğru adım atmamız gerekiyor. 25 Eylül’de yapılacak referandumda ulusal, vatansever ve demokratik bir sorumlulukla bağımsızlığa destek vermenizi istiyorum” ifadelerini kullandı.

İşte o mesaj:

“Halkımızın bağımsızlığı desteklemek amacıyla yaptığı girişimler takdire şayan ve ümit vericidir. Gösterdiğiniz çabadan dolayı hepinize çok teşekkür ederim. Başınız dik bir şekilde sesinizi yükseltmeniz Kürdistan’daki kardeşlerinize güç veriyor.

Halkımız hassas bir süreçten geçiyor. Halkımızın kaderini tayin etmek için 25 Eylül’de bağımsızlık referandumu kararı aldık. Referandum kararı Kürdistan halkının kararıdır. Kürdistan’daki tüm dini ve etnik bileşenlerin verdiği bir karardır.

Karar, Kürt ulusal mücadelesinde büyük bir başarı sağlayacaktır. Referandum, daha büyük bir amaç olan bağımsızlığa ulaşmak için bir araçtır. Bu da sadece Kürt halkı için değil, Kürdistan’da yaşayan tüm etnik ve dinsel topluluklar  içindir.

Halkımız, Güney Kürdistan’da Irak devleti ile ortak bir yaşamı seçti. Ancak geçen 100 yılda bu ortaklıkta Kürdistan halkının payına düşen, kimyasal saldırılar ve soykırımlar oldu. Irak devletine yönelik tüm girişimlerimiz sonuçsuz kalmıştır. Allah’ın bahşettiği yaşam ve özgürlükten mahrum bırakıldık.

Kürdistan halkı da esaret ve gözardı edilmeyi kabul etmedi. Kürdistan halkı, mevcut durumda demokratik ve medeni bir şekilde önündeki iki yolu seçecektir. Ya onu sürekli silmeye çalışan bir devletle kalacak ya da bağımsız bir şekilde başarıya adım atacak.

Baas rejiminin yıkılmasından sonra Irak hükümetinin Kürdistan’a yaşattığı acılara rağmen demokratik ve federal yeni bir Irak’ın inşası için ortaklığa razı olduk ancak tüm çabalarımız sonuçsuz kaldı. Yapılan anlaşmalar çiğnendi, çıkartılan yasalar yerine getirilmedi.

Anayasa tanınmayarak, Kürdistan halkının rızkının kesilmesi aşamasına kadar geldi. Kürdistan halkı, Irak devletinden umudunu kesti. Kürdistan halkı, yenilgiye uğramış bir tarihin tekrarlanmasını istemiyor.

Meşru ve normal bir haktan söz ediyoruz. Kürdistan halkı şiddetten uzak barışçıl yollarla haklarına kavuşarak, Bağdat ve komşu ülkelerle olabilecek en iyi ilişkilere sahip olmak istiyor. Referandumun amacı, Kürdistan halkının dünyada barış ve bağımsızlığı savunanlara mesaj vermesidir.

Kürdistan halkı, barış içinde ve gelişmiş bir yaşam için bağımsız olmak zorundadır. Kürdistan halkı, Irak’la olabilecek sorun ve savaşlardan korunmak için kendi bağımsızlığını ilan etmek zorundadır. Bu nedenle de sorunların daha fazla derinleşmemesi ve yeni sorunların yaşanmaması için Kürdistan ve Irak’ın iki iyi komşu olarak kalması çok daha iyidir.

Çektiğimiz tüm acıların karşılığı ve yaşadığımız felaketlerin tekrarlanmaması için bağımsızlığa doğru adım atmamız gerekiyor. Halkımız, devrimlerini özgürlük ve bağımsızlık uğruna yaptı. Kürdistan halkı, geçmiş yüzyılda varlığını sürdürmek ve kendini korumak adına büyük bedeller ödedi. Sizler ise tüm ulusal etkinliklerde mertlik rolüne sahip oldunuz.

25 Eylül’de yapılacak referandumda ulusal, vatansever ve demokratik bir sorumlulukla bağımsızlığa destek vermenizi istiyorum. Esarete son vermek ve özgürlüğe kavuşmak için bağımsızlığa oy verelim. Şehitlerimize vefa, barış, kalkınma, mutluluk ve gelecek nesillere bağımsız bir ülke bırakmak için referanduma destek vermenizi bekliyorum.”