7-11 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan fuara bu yıl, 180 farklı ülkeden 10 bin katılımcı işletme ve kurum katılıyor. 170 bin kişinin ziyaret etmesi beklenilen fuarın bu seneki partner ülkesi Mısır. ITB her sene olduğu gibi yine bütün dünyadan çok sayıda turizmciyi, tur operatörlerini, uçak şirketlerini, hava limanı işletmelerini, otel işletmecilerini, yerel yönetimleri ve turistik seyahat etmek isteyenleri bir araya getiriyor. Türkiye 3079 metrekarelik fuar alanıyla yine en büyük ve en gözde turizm ülkeleri arasına girmeyi başardı.

Fuarın açıldığı gün Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da fuar alanını ziyaret ederek Türk stantlarını gezdi. Bakan Günay, Almanya pazarında 4,8 milyon ziyaretçi ile Türkiye'nin rekor kırdığını, Almanya'yı 4 milyona yaklaşan ziyaretçi sayısı ile Rusya'nın takip ettiğini söyledi. Bu sene de rezervasyonların yine gayet iyi gittiğini belirten Günay, fuardaki tur operatörleriyle her türlü işbirliğini yapmak konusunda kararlı ve hazırlıklı olduklarını kaydetti. Turizm Bakanı, Türkiye'den bu sene çok sayıda valinin ve belediye başkanının fuara iştirak ettiğini, bu katılımın da Türkiye'nin turizme artık eskisinden daha çok önem verdiğini gösterdiğini söyledi.

Turizmde güzel bir yıl yaşamak istediğini bildiren Günay, “Tabi ki güzel bir yıl yaşamanın hem bizim için hem de dünya için temel şartı, barış içinde bir yıl yaşamaktır. Geçtiğimiz yıl 31 milyon turist ağırlamıştık. 2012'de de 32–33 milyon turist ağırlayacağımızı zannediyorum. Ama bizim için bundan sonra sayı artırmaktan daha çok kişi başına geliri artırmak ve kaliteyi yukarıda tutmak temel hedef olacaktır. Biz sürdürülebilir bir turizm yapmak istiyoruz. O nedenle doğayı ve yeşili korumak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan stantlarını da gezdi ve katılımcılarla bir süre sohbet etti. Bakan Günay daha sonra, Türkiye'nin sponsorluğunu yaptığı Bundesliga takımlarından Herta Berlin futbol takımının U9 minik takımı futbolcuları ve üst düzey yöneticileri Michael Preetz ve Ingo Schiller ile bir araya geldi. Bakan Günay, minik futbolcularla fotoğraf çektirip, onlara çeşitli hediyeler verirken, Herta yöneticisi Preetz ise Bakan Günay'a üzerinde kendi ismi yazan bir Herta Berlin forması hediye etti.