ALMANYA'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Almanya dışından edinilen diplomaların denkliğinin sağlanmasına yönelik yasa tasarısı hazırladı. Eyalet genelinde yüksek okul mezunu 80 bin kadar göçmenin diplomalarının tanınmaması nedeniyle kendi mesleklerini icra edemediğini belirten Çalışma ve Uyum Bakanı Guntram Schneider, hazırlanan yasa tasarısının, son şekli verildikten sonra 1 Ocak 2013'de yürürlüğe gireceğini belirtti.

 

MÜHENDİS TAKSİ ŞOFÖRÜ DÖNEMİ KAPANACAK

Yasa tasarısının tanıtıldığı basın toplantısında konuşan Bakan Schneider şunları söyledi: "İyi eğitim almış göçmenler kendi alanları dışında işler yapmak zorunda kalıyor. Üstelik Almanya'nın uzman sıkıntısı çektiği şu dönemde bir çok mühendisin, mimarın, doktorun sadece diplomaları tanınmadığı için vasıfsız, yardımcı işçi olarak çalışmasının mantığı olamaz. Mühendislerin taksi şoförlüğü yapmasına göz yumamayız. Yeni yasa ile hızlı bir şekilde diplomaların tanınmasının önünü açacağız. 165 meslek grubu için tanıma ve denklik prosedürü işleyecek. Öncelikli olarak acil meslek grupları, mühendislik gibi branşlardaki açığı kapatmak istiyoruz. KRV genelinde 50 danışma bürosunda diploma denkliği ile ilgili başvuranlar yönlendirilecek. Bu kurumları şu anda beliriliyoruz. Üç ay gibi bir sürede tanınma işlemi tamamlanacak. İşlem ücreti olarak mesleklere göre 100-600 Euro arasında bir meblağ talep gedilecek."

 

DANIŞMA BÜROLARI OLACAK

 

Yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle diplomalarını tanıtmak isteyenlerin oluşturulacak danışma bürolarına başvurmaları gerektiğini belirten Schneider, "Bu kuruluşlara başvuranlar tanıtma için gereken işlemlerde yardım alacaklar. Tanıtılacak meslek grubuna göre işlem yapılacak. Diplomanın alındığı ülkenin eğitim standartları ile Almanya'daki eğitim standartları karşılaştırılacak. Eğer eksik noktalar varsa bunların tamamlanması için kişilere imkanlar verilecek. Gerekirse kurslara veya seminerlere yönlendirilecek" dedi.