Karara karşı çıktılar

Hamburg İdare Mahkemesi, çeşitli dini inanç grupları ile bir belediyenin 30 Nisan tarihine kadar geçerli olan toplu ibadet yasağının kalkması talebini reddetti.

Kararda, “Hamburg'da koronavirüs SARS-CoV-2'nin yayılmasını engelleme kararına göre (HmbGVBl. 2020, 181 ff.), Kiliseler, camiler, sinagoglar ve diğer dini toplulukların toplantıları yasaktır. Yönetmelik, bu yasak için bir istisna öngörmemektedir” denildi ve karar bu durumda yasal hale geldi.

Haksız yere ihlal etmemektedir

Özellikle, kilise hizmetlerine sahip olma ve katılma yasağı, başvuranların inanç özgürlüğünü haksız yere ihlal etmemektedir. Yasağın amacı SARS-CoV-2 korona virüsünün yayılmasını engellemek ve yeni enfeksiyonları önlemek, ibadet edecek olanların ve nüfusun geri kalanının yaşamını ve fiziksel bütünlüğünü korumaktır. Başvuranlar, bu hedefe en az 1.50 m mesafeyi korumak, sadece sağlıklı hissedenleri kabul etmek veya mevcut olanların verilerini not etmek gibi diğer önlemlerle eşit derecede etkili bir şekilde ulaşılabileceğini göstermemiştir. İdare mahkemesinin görüşüne göre, başvuranların temel haklarına müdahale, amaçlanan nüfusun yaşamının ve sağlığının korunması ile orantılı değildir. Bu bağlamda, inanç özgürlüğünün sadece bir kısmının etkilendiği akılda tutulmalıdır. Ayrıca, kısıtlama 30 Nisan 2020 ile sınırlıdır. Başvuranlar, karara karşı Hamburg Yüksek İdare Mahkemesi'ne itiraz edebilirler.

Emine SONUGÜR / HAMBURG