Yıllardır Eğitim Ateşelikleri’ne bir türlü atama yapılamadığı için bu alandaki projelerde destek göremeyen Türkçe, bu kez konsoloslukların ilgisizliğiyle karşı karşıya kaldı. Yaklaşık bir milyon Türkiye kökenli göçmenin yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinde 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle afiş hazırlayarak anadilin önemine dikkat çekmek isteyen Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (NRW) Türk Veli Dernekleri Federasyonu’na (FÖTEV),eyalettki Düsseldorf, Köln, Münster ve Essen Başkonsoloslukları gerekli ilgiyi göstermedi. Hazırlanan afişe cüzi bir maddi destek veya konsolosluğun logosunun basılarak desteklenmesini isteyen FÖTEV’e, dört konsolosluğun üçü yanıt dahi vermezken, Essen Başkonsolosluğu’nun ise, anadilin ayrı yazılması gerektiğini belirterek destek vermediği ortaya çıktı.

İlgisizlik, Dortmund Türk Veli Derneği’nde yapılan basın toplantısıyla hazırlanan anadil pankartının tanıtım toplantısında ortaya çıktı. FÖTEV Başkanı  Hakan Civelek, başkan yardımcıları Aysun Aydemir  ve Dr. Ali Sak, son yıllarda anadile olan ilginin azalması nedeniyle böyle bir girişim yaptıklarını anlatıyorlardı. FÖTEV Basın Sözcüsü Dr. Ali Sak’ın “Konsoloslukların da desteklemelerini beklerdik” sözüne istinaden basın mensuplarının “İlgilenmediler mi?”  sorusu üzerine durumu izah eden Dr. Ali Sak, gerekli ilgiyi yazım konusundaki anlaşmazlık nedeniyle göremediklerini söyledi.

Dr. Ali Sak’a FÖTEV Başkanı Hakan Civelek de destek verdi. “Konsolosluk destek vermedi demeyelim, yumuşak bir dil kullanalım” diyenlere Civelek, “Diplomatik bir dille cevap vermek isteyenler öyle yapsın. Ama durum belirtildiği gibidir ve bir skandaldır” diye konuştu. Toplantıya katılan FÖTEV Yönetim Kurulu Üyeleri de ilgisizliğe,”Bizler gönüllü olarak Türkçe için uğraşıyoruz, ancak gerekli desteği göremiyoruz. Demek ki anadilleri bu kadar değerli değil” diye tepki gösterdiler.

FÖTEV tarafından “Hayatın temel taşı- Anadil” sloganıyla hazırlanan afişler, NRV Türk Öğretmenler Derneği ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB’in desteğiyle, okul, dernek, cami vb. yerlere  asılarak anadile  destek sağlanması amaçlanıyor. Dr. Ali Sak’ın açıkladığı verilere göre 250 bin civarında Türkiye kökenli öğrencinin bulunduğu NRW’de, yaklaşık 50 bin civarında öğrenci anadil dersi alıyor. Anadile ilgi ise her geçen yıl azalıyor.

 

Aksiyonla birlikte konuyu tekrar gündeme getirmek isteyen FÖTEV, anadili güçlenmesi için;

-Çokdilliliğin okullarda kabulü ve desteklenmesi,

-Koordineli bir şekilde hem anadillerin hem de Almancanın desteklenmesi,

-Öğretmenlerin kültürlerarası becerilerinin güçlendirilmesi ve

-Okullarda göçmen kökenli öğretmenlerin istihdamının arttırılması yönünde çaba sarfedecek.