MİMAR Sinan Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Kenan Mortan ile eşi Monelle Sarfati'nin Almanya'ya işçi göçünün 50.yılı dolayısıyla yazdıkları, “Vatan olan gurbet” adlı kitap için Köln'de bir imza günü düzenlendi. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından 2011 yılında basılan araştırma-inceleme türündeki kitabın imza günü İş Bankası Köln Şubesi'nde yapıldı. Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa ve İş Bankası Köln Müdürü Tarkan Altaylar'ın da hazır bulunduğu etkinliğe çok sayıda davetli katıldı. Almanya'da yedi ay süren bir süreçte yazılan ve farklı mesleklerden iki yüze yakın kişiyle birebir görüşmeler üzerinden elli yıllık göç serüvenine pencere açan kitabın, geçtiğimiz yıl Almancası da piyasaya sürüldü.

 

ARAZİ DE YAZILDI

İmza etkinliği öncesi bir konuşma yapan Başkonsolos Basa,  “Nereden geldiğimizi biliyoruz. Ama nereye gittiğimizi anlayabilmek için böyle kıymetli insanlarımızın çalışmalarına ihtiyacımız var” dedi. Basa, “Bu kitabın yazılış sürecinde şahitlik yaptım. Arazi de yazılmış bir kitaptır. Masa başında ya da internetteki verilerden oluşturulmadı. Yayınından kısa bir süre sonra okuma bahtiyarlığına da eriştim” diye konuştu. Prof.Dr.Kenan Mortan ile eşi Monelle Sarfati, Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa'ya bir kitap imzaladılar.

 

HER ŞARTA UYUM KABİLİYETİ

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Mortan ise, “Buradaki öykü belki yeni bir şey anlatmıyor. Ama Germanik aklın ne kadar tek düze olduğunu, buna karşılık doğulu bakışın ise her şarta uyum kabliyeti olduğunu bize öğreten bir çalışma oldu. Ötekileştirme  gayretine düşmeden daha dinamik bakışlarla geleceğe bakılacağı inancındayım” dedi. Konuşmaların ardından  Mortan ve Sarfati, etkinliğe katılan tüm davetlilere “Vatan olan gurbet” adlı kitaplarını imzalayarak hediye ettiler.

 

ÖN YARGILARIN YOK OLDUĞU YENİ BİR  ELLİ YIL

Prof.Dr.Kenan Mortan kitabın amacını mikrofonumuza şu şekilde anlattı: “Bir takım şeyler söylemek ve öğütlemekten çok, aslında resmin nasıl gözüktüğünün izdüşümünü vermek istedik. Elli yılın sonunda dört kuşağın varlığı, çok kültürlülüğü bir çiçek gibi açmış, farklı meslek gruplarında kök salmış bir insan yapısını ortaya çıkardığını gösteriyor. Bu röportajı yaptığımız yer İş Bankası Köln Şubesi. Bundan elli yıl önce gelen insanımız, bir gün burada bir Türk bankasında işlem yaptırabileceğini aklından bile geçiremezdi. O yüzden gelin gelecek elli yılı iki toplumun ön yargıları kırdığı, kopardığı, beraberliklerin zeminini döşemeye çalıştığı bir ortaklık zemini olarak düşünelim.”