Almanya'nın Köln kentindeki Keup Caddesi'nde 2004 yılında NSU çetesinin çivili bombayla gerçekleştirdiği bombalama olayının o dönemdeki soruşturmasıyla ilgili Batı Alman Radyo ve Televizyon Kurumu'nun (WDR) iddiaları herkesi şok etti. WDR, parça tesirli bombayla harabeye dönen caddedeki saldırıyı ırkçıların gerçekleştirdiğini Köln Emniyeti'nin olaydan kısa süre sonra tespit ettiğini öne sürdü. WDR'in haberinde polisin, "Halk huzursuz olmasın" diye ırkçı saldırıya ilişkin belirtilerin kamuoyundan gizlenme yoluna gittiği belirtildi. 

 

KAMUOYUNDAN GİZLENDİ

WDR'de yayınlanan haberde şu bilgilere yer verildi: Soruşturmanın ilk aşamasında, saldırının ırkçılar tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin güçlü veriler vardı. Bunlardan en önemlisi, sokaktaki gizli kamera kayıtlarında gözüken zanlılar dış görünüşleri ve kıyafetleriyle Türklerden çok Avrupalılara benziyordu. Ama, dönemin Köln Emniyeti ve KRV İçişleri Bakanlığı, ırkçı motiflerle ilgili bulguları kamuoyundan gizleme kararı verdi. Soruşturma daha çok o bölgede yaşayan Türkler arasındaki bir husumete dayalı gibi gösterildi.  Bu yönde yürütülen soruşturma, bir süre sonra sonuç alınamadan kapatıldı.

Irkçı saldırı tespitine dair ipuçlarının kamuoyundan gizlenmesinin toplumsal huzurun zedelenmesini önlemek amacıyla tercih edildiği düşünülüyor. Yetkililerin Almanya'nın yeniden yabancı düşmanı bir ülke olarak gündeme gelmesinden endişe duyması da bu gizlemenin sebepleri arasında gösteriliyor.