Almanya'nın Köln kentinde 9 Haziran 2004 tarihinde Keup Caddesi'nde çivili bomba patlamasının hemen ardından olay yerinde iki sivil polis bulunduğu Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti İçişleri Bakanlığı tarafından da doğrulandı. Olay yerinde sivil polisleri gören Ali Demir, konuyu defalarca gündeme getirmesine rağmen 9 yıl boyunca ciddiye alınmadığını söyledi. İçişleri Bakanlığı'nın, Federal Parlamento NSU Araştırma Komisyonu'na gönderdiği açıklamada sivil polislerin ismi de yer aldı. Açıklamaya göre, köpek eğitmeni olan sivil polisler patlama anında yan caddedeydiler ve olay yerine yardım için gittiler. Cadde esnafından Ali Demir açıklamanın tatmin edici olmadığını belirterek, “Eğer köpek eğitiyorlarsa köpekleri neden yanlarında değildi?” diye soruyor.

 

SİLAHINI GÖRDÜM

 

Caddede 22 kişinin yaralanmasına neden olan bomba patladığı tarihte esnaf derneğinin başkanı olan Vergi Uzmanı Ali Demir şunları anlattı:

“Saat 16.00 sırasında bir patlama oldu. Gaz patlaması diye düşündüm. Kendimi yere attım. Büromun camları kırılmıştı. İçerisi koku ve dumanla doldu. Yerden kalktığımda biri benim büromun önünde, diğeri caddenin karşısında iki tane sivil polis gördüm. Büromun önünde duran ceketini çıkarmıştı ve koltuk altında silahı görünüyordu. Polisleri görünce cesaretlenip dışarı çıktım. Polislerden birine neler olduğunu sordum. Önce konuşmak istemedi ama esnaf derneğinin başkanı olduğumu söyleyince parça tesirli bir bombanın patlamış olabileceğini ifade etti. Daha sonra o kaos ortamında bu polislerin nereye gittiklerini göremedim. Yaşadığım bu olayı basına defalarca anlattım. Ayrıca polise ve ilgili makamlara da başvurdum. Ancak 9 yıl boyunca kimse bunu ciddiye almadı.

 

AÇIKLAMALARIM GÖRMEZDEN GELİNDİ

 

Olaydan sonra üç bin kişinin ifadesine başvuran polis beni ifadeye çağırmadı. Bir Alman basın kurumu bu yılın başında benim ifademi Federal Parlamento'daki NSU Araştırma Komisyonu'na bildirdi. Benden yeminli ifade istediler. Bundan sonra polis beni ifadeye çağırdı. Emniyetteki ifademin ardından Komisyon, NRW İçişleri Bakanlığı'ndan bilgi istemiş. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı olay yerinde iki sivil polisin olduğunu doğrulayarak bu iki polisin ismini Komisyon'a bildirdi. İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, köpek eğitmeni bu polisler patlama anında yan caddedeymişler. Patlamayı duyunca müdahale ve yardım için caddeye gelmişler. Bu açıklamalar tatmin edici değil. Eğer bunlar köpek eğitiyorlarsa köpekleri neden yanlarında değildi? Yetkili makamlar orada iki polisin olduğunu neden 9 yıl sonra açıkladılar? Umarım mahkemede gerçekler ortaya çıkar. Mahkemeye güvenimiz tam. Tanık olarak çağrılırsam mahkemede de ifade veririm. Herhalde beni çağıracaklardır.”