-Salim Yıldız-

  Hannover




Almanya'nın tanınmış fuar'lar şehri Hannover'de 30 Mart 1972 Kızıldere katliamı türkülerle anıldı. Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin Hannover gönüllüleri tarafından Ricklinger semtindeki Freizeitsheim salonunda "Kızıldere Bitmeyen Bir Yolculuk"  adıyla organize edilmiş etkinlikte On'ların mücadelesinden kesitler sunuldu.

Türkiye’den ÖDP Eşbaşkanı Bilge Seçkin Çetinkaya ve KESK Sendikası genel sekreteri İsmail Hakkı Tombul’un da konuşmacı olarak katıldıkları gecede, Hildesheim Üniversitesinde görevli Prof. Gazi Çağlar, El Ele Engeliler Derneği Başkanı Ali Akdemir ile CHP Hamburg Dernek Başkan yardımcısı Murat Arslan ve salonu tamamen doldurmuş kitlenin coşkuyla izlediği etkinlik geç saatlere kadar devam etti.

 

 

 

Çevre il ve ilçelerden de katılımın gözlendiği  etkinlikte yılların unutulmaz devrimci sanatçılardan Ali Asker, Zülfikar Şahin, Hüseyin Top, Güneşli Şarkılar Grubu ve Leman Stehn türkü ve şarkılarıyla sahne aldılar.


Kızıldere Meşalesi yolumuzu Aydınlatıyor

 

 

Yoğun bir çoşku ve heyecanın gözlendiği  30 Mart  Kızıldere Anma Gecesi‘nde, Mahir Çayan ve yoldaşlarının devrimci mücadeleleri anlatılarak, Kızıldere ruhunun günümüzde devrimci demokrat güçlere hangi görev ve sorumlukları  yüklediği vurgulandı.

 

„İnadına aşk, inadına sosyalizm, inadına devrim“  sloganlarının atıldığı anma gecesinde,Türkiye‘den gelen konuşmacılar  özellikle devrimci-demokrat güçlere yapılan saldırı ve baskılara karşı  birlikte hareket etmenin önemine dikkat çektiler. 

Etkinlikte ayrıca uzun süre Hannover‘de yaşayıp devrimci mücadeleye unutulmaz emekler  vermiş, yoldaşları tarafından  „Ali dayı“  olarak bilinen İbrahim Sevimli‘de övgü dolu sözcülklerle anıldı. 

 

 

Devrimci Sanatçı Ali Asker Türküleri ile Kitleyi Çoşturdu

 

 

 

Program akışında sıra devrim ve mücadele türkülerinin yılmaz sanatçısı Ali Asker‘e geldiğinde heyecan doruktaydı.

Hayatlarını devrim ve sosyalizm mücadelesinde yitiren devrimcilere ağıt türkülerini seslendiren Ali Asker  „Binbaşı Ernesto“ marşını söylediğinde, kitle hep birlikte eşlik ederek salonu inletti.   „ Adın ahire kalsın“ ile „Kızıldere sana yine geliriz“ türküleri kitleyi biran da olsa 12 Eylül öncesine alıp götürdü. „ Çınar Olsam „  adlı son albümünden eserleri de  seslendiren Ali Asker‘in programı bittiğinde, salonda bulunanlar kendisini dakikalarca ayakta alkışlayarak devrimci bir ozana olan saygılarını dile getirdiler.

Mücadelenin değişik evrelerinde yan yana, omuz omuza vermiş, birçok  insanın gecede  birbirleriyle tekrar karşılaşıp hasret gidermeleri, gecede nostaljik bir havanın esmesine yolaçtı.

 

  Foto: Atila Ceylan