Süheyla Kaplan- Almanya



CEM ÖZDEMİR  : “ TÜRK SAVCILARIN  BASKICI TUTUMU ULUSLARARASI DÜZEYDE TOLERE EDİLMEMELİ“


Özdemir, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada yazar Akhanlı hakkında „kırmızı bülten düzenlenmesi“ kararından dolayı büyük şaşkınlık duyduğunu belirterek, Akhanlı“ya karşı davanın derhal durdurulmasını ve gelecekte onun Türkiye“ye serbestçe seyahat edebilmesi gerektiğini bildirdi.

 

Özdemir, „“Ne yazık ki Akhanlı“ya karşı açılan dava Türkiye“de yazarlar, gazeteciler, entellektüeller, avukatlara karşı açılan şüpheli ve siyasi davalardan biri. Alman hükümetine ve AB ülkelerine Türkiye“nin AB“ye üyeliği ve Türk savcılarının baskıcı tutumunun uluslararası alanda kesinlikle tolere edilmeyeceği konusunda açık bir sinyal verilmesi için çağrıda bulunuyorum“ şeklinde açıklamada bulundu.

 SOL PARTİ MİLLETVEKİLİ TAŞ : “ AKP DÖNEMİNDE ENTELLEKTÜELLERE KARŞI KORKUNÇ MÜCADELE YÜRÜTÜLMEKTE“

 

Sol Parti Berlin eyaleti Milletvekili Hakan Taş, AKP hükümeti döneminde özellikle entellektüellere karşı korkunç bir mücadele başlatıldığına işaret ederek, „“ Daha önce delil yetersizliğinden serbest birakılan yazar Doğan Akhanlı“nin yeniden aranıyor olması endişe verici ve şaşırtıcı. Daha önce beraat eden bir düşünüre bu şekilde hakkında karar çıkmasına dur denilmeli“ dedi.

 

Türkiye'de demokratikleşme sürecinin sekteye uğramaması konusunda Avrupa'daki hükümetlerin girişimlerde bulunması gerektiğini bildiren Taş,  insanlarin düşüncelerinden dolayı yargılanmalarının kabul edilemeyeceğini söyledi.

 

Öte yandan çok sayıda Alman ve göçmenler Türkiye“nin Köln Başkonsolosluğu önünde  kararı protesto ettiler.

 

Eminönü'nde 1989 yılında soyulmak istenen döviz bürosu sahibinin öldürülmesiyle ilgili "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığı davada delil yetersizliğinden beraat eden ve Yargıtay'ın bu hükmü bozması üzerine yeniden yargılanan yazar Doğan Akhanlı hakkında, kırmızı bülten düzenlenmesine ve gıyabi tutuklama kararı çıkartılmasına karar verildi.