ALMANYA'nın Köln kentinde 9 Haziran 2004 yılında ırkçıların bombalı saldırısının hedefi olan Keup Caddesi'nde, olayın sekizinci yıl dönümü nedeniyle bir dayanışma festivali düzenlendi. Keup Caddesi Esnaf İnisiyatifi Başkanı Mitat Özdemir'in ev sahipliği yaptığı Köln Başkonsolosluğu, Köln Belediyesi'nin desteklediği ve Turkcell Europe'nın sponsorluğunda Sanatolia Events tarafından gerçekleşen etkinliğin açılışında, Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, KRV Uyum Müsteşarı Zülfiye Kaykın, Köln Emniyet Müdürü Wolfgang Albers, Köln Belediye Başkanı Elfi Scho-Antwerpes Mülheim Belediye Başkanı Norbert Fuchs, LAGA-KRV Başkanı Tayfun Keltek ve Köln Belediye Meclisi Üyesi Malik Karaman'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi de hazır bulundu. Köln'ün Mülheim semtinde bulunan ve “Küçük İstanbul” olarak da tanınan caddedeki etkinliğe katılan vatandaşlar, birlik ve beraberliğin güzel bir örneğini gösterdi. Irkçı saldırılarda öldürülen ve yaralananlar için bir dakikalık saygı duruşunun ardından yapılan açılış konuşmalarında, “Irkçılara zihniyetlere aramızda yer yok” mesajı verildi.

 

KEUP KÖLN'ÜN BİR PARÇASI

Keup Caddesi Dayanışma Şenliğine katılmaktan dolayı sevinçli olduğunu belirten Köln Belediye Başkanı Elfi Scho-Antwerpes, “İyi günlerde ve kötü günlerde birlikte olduğumuzu bu gibi etkinlikler ile göstermeliyiz. Birlikteliğin ve beraberliğin örnek biçimde yaşanıldığı kentimizdeki Keup Caddesi sadece bir cadde değil, esnafıyla ve sakinleriyle Köln'ün belirgin bir parçasıdır.”

 

DAVUTOĞLU'NDAN MESAJ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yazılı olarak gönderdiği açıklamasında bakanlığının yoğun çalışmalarından dolayı gelemediğini belirterek, “2000-2006 yılları arasında 8 Türk vatandaşının öldürülmesi ve Keup Caddesi'nde yaşanan bombalı saldırının Türkler arasında bir anlaşmazlık olduğu sanılan süreci yakından takip ettik. Almanya'da yaşayan Türk toplumu ırkçılık ve yabancı düşmanlığı gibi konularda hükümetimizin yardımını almıştır. Bizim birincil hedefimiz Türk insanımızın Almanya'da özgür, huzurlu, mutlu ve refah içinde bir yaşam sürdürmesidir.”

 

BİRLİKTE YAŞAMA VURGU

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun caddeye yaptığı ziyaret sırasında bu etkinliğin yapılması teklifinde bulunduğunu hatırlatan Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, şunları söyledi:

“Köln Belediyesi'nin de kabul etmesiyle bu güzel etkinliği gerçekleştiriyoruz. Burada hem bu çirkin olayı unutmama iradesi var, hem de bu olayın Türk-Alman dostluğuna, aradaki sıcak ilişkilere kalıcı bir etkisi bulunamayacağına, her iki toplumunda ileriye baktıklarına karşılıklı anlayış ortamına devam edeceklerine dair bir mesaj verme anlayışı var. Keup Caddesi'nin sembolize ettiği çok kültürlülük, uyum ve birlikte yaşam felsefesi bir kaç korkak teröristin saldırısıyla baltalanamaz. Köln Türk toplumu buradadır ve burada kalmaya devam edecektir.”

 HEP BİRLİKTE KARŞI DURACAĞIZ

Irkçıların bu toplum içinde yerinin olmaması gerektiğini belirten NRW Uyum Sorumlusu Zülfiye Kaykın ise, “Buradaki saldırıda bir semt sakinleri hep birlikte hedef alındı. Burada farklı kültürlerden insanlar yıllardır bir arada yaşıyor. Bunu engellemeye çalışan zihniyete karşı sağduyulu şekilde birlikte ve bir arada durmamız gerekiyor. Irkçılık etnik kökeni ne olursa olsun tasvip edilemez. KRV Eyaleti olarak bütün semt sakinlerinin yanındayız ve ırkçılığa karşıyız. Bugün bunun güzel bir örneğini gösteriyoruz. Bundan sonraki günlerde de kardeşçe yaşamaya devam edeceğiz” dedi.

 BERABERLİĞİMİZİ KİMSE YIKAMAZ

Esnaf İnisiyatifi Başkanı Mitat Özdemir ise, “Sekiz yıl önceki saldırının maddi ve manevi kayıpları hala hissediliyor. Ama bunu sürekli üzerimizde taşımak istemiyoruz. Geçmişi unutmadık. Tabi ki yaşananlardan ders almalıyız. Ama geleceği bakmak istiyoruz. Bu festival, bizim beraberliğimizi kimsenin yıkamayacağının mesajıdır. Böyle bir olay bir kez daha yaşanmamalıdır” diye konuştu.

 SALDIRGANLARIN ORTAYA ÇIKMASI BİZİ RAHATLATTI

Mülheim Belediye Başkanı Fuchs da, “Uzun süre saldırının cadde içinde olan bir anlaşmazlık sonucu yapıldığı iddiaları vardı. Ben buna hep şüpheyle baktım. Saldırı faillerinin ortaya çıkması bizi mutlu etti. Bu durum hem esnaf hem de cadde sakinlerini rahatlattı. Bugün birlikte hep birlikte ırkçılara karşı dayanışma gösteriyoruz” dedi.KRV Göçmen Meclisleri Birliği (LAGA-KRV)Başkanı Tayfun Keltek de, Almanya'nın göçmenlere, “Siz buranın bir parçasısınız” mesajını vermesi gerektiğini belirtti.

 DOLU DOLU PROGRAM

İki gün süren festival kapsamında sokağın girişlerine kurulan dev sahnelerde  konserler verilirken, başta Türkler olmak üzere çeşitli göçmen dernekleri ve sivil toplum örgütleri de kültürel programlarla etkinliğe renk kattı. Caddeye gelenler, esnafın kurduğu stantlarda hazırlanan leziz yiyeceklerden tatma imkanı bulurken, festivale de çocuklar da unutulmadı.