Philip Oprong Spenner, henüz bu korkunç olay anını atlatamadı. “Bana doğru nişan alan birkaç silahlı polise aniden dönüp baktığımda, sınıftaydım.” dedi.

22 Kasım 2020 pazar günü yaşanılan olay yeni ortaya çıktı. Hamburg'da Am Heidberg Bölge Okulu’ndaki görevli Kenya kökenli Alman öğretmen Philip Oprong Spenner, ertesi gün için ders hazırlamak üzere bazen hafta sonları da okula gidiyor.

42 yaşındaki öğretmen o günü şöyle anlatıyor: “Korona önlemleri nedeniyle, personel odasında sosyal mesafe kuralına uymak hiç de kolay değil. Çok sayıda fotokopi çekmek zorunda kaldım ve bunu pazartesi günü, birçok insanın arasında olmadan ve meslektaşlarımı rahatsız etmeden yapmanın zor olacağını biliyordum.” Bu yüzden Spenner, çoğaltması gereken İngilizce ödevlerini kopyalar ve bu kopyaları sıralara dağıtmak için haftasonu, bir kat aşağıya 8a sınıfına getirir. Olanlar bundan sonra yaşanır.

Yoldan geçen 14 yaşındaki bir çocuk okulda "siyah maskeli bir adamı" gördüğünü polise ihbar eder. Gördüğü kişi ise, Am Heidberg Bölge Okulu’ndaki görevli Kenya kökenli Alman öğretmen Philip Oprong Spenner'dir.

Spenner, polis araçlarının sirenlerini duysa da işine devam eder. Çünkü siren seslerinin okulun yanında bulunan hastane ile ilgili olduğunu düşünür. Biraz sonra ise "Aniden sesler duydum. Silahlı bir polisin pencerenin önünde durduğunu görünce pencereyi açtım" diyor. Toplam 15 üniformalı çelik yelekli ve silahlı polis pencereden sınıfa girerler.

Duruma şaşırmış olsa da polislere sakin bir dille okulda öğretmen olduğunu söyler. Polisler verilen cevabı yeterli bulmaz. Hatta okulun yönetimi ve bekçisi ile ilgili sorulara verdiği yanıtlar da yeterli bulunmaz. Kimlik cüzdanını göstermesi istenir. Çantasınin üst katta öğretmenler odasında olduğunu belirtir.

İki polis kendisine üst kata kadar eşlik eder. Bir yetkilinin "Fazla hızlı gitmeyin" uyarısı ile karşılaşır. Sanki kaçma tehlikesi vardır. Kaç yıldır Almanya'da olduğu bundan önce nerede yaşadığı şeklindeki soruları yanıtlar. Polislerin okul yönetimi ile telefon görüşmesi ile kimliğini geri alır. 

Toplam 38 dakika süren polis operasyonu böylece son bulur.  Okuldaki işi biten Spenner, evine gitmek istese de çevredekilerin kendisine şüpheli bir gözle bakacak olmalarının tedirginliği ile "utanç duygusu" içinde uzun süre okuldan ayrılmaz. Spenner, peki kimliğim yanımda olmasaydı acaba ne olurdu. Beni karakola mı götürüreceklerdi? sorusuna cevap arar. Spenner, polislerin kendisinden ne zaman özür dileyeceği o günü beklediğini ifade eder. 

(Foto: Patrick Sun/ Patrick Sun)