-Süheyla Kaplan-

       Berlin

TGD Başkanı Kolat, yaptığı yazılı açıklamada, NSU davasını izlemek için Türk medyasının dışlandığını ve bunun "kabul edilemez bir durum" olduğunu ifade ederek, mahkemenin bu tutumunu "duyarsızlıkla" suçladı.

Kolat, "Münich Yüksek Eyalet Mahkemesi gerçekten ne yapmak istiyor? Türk Toplumu bu sürecin dışında mı tutulmak isteniyor? Türk medya temsilcileri ile konuştum. Davayı izlemek üzere zamanında akkredite yaptırdıklarını söylediler. Mahkemenin bu şekilde duyarsız davranması kabul edilir bir şey değil. Aynı şekilde Türkiye"nin Almanya Büyükelçisine  de davayı izlemek üzere yer verilmedi" dedi.

Öte yandan SPD Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, Almanya"nın Münich kentinde 17 Nisan"da görülmeye başlanacak Irkçı terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) davasında Türk medya kurumlarının temsilcilerine mahkeme salonunda sabit yer ayrılmamasına aynı şekilde sert tepki gösterdi.

Gabriel, yaptığı yazılı açıklamada, bunun "yanlış" bir sinyal olacağını belirterek, NSU davasının ve bu sürecin Almanya"da yaşayan Türk vatandaşlarını onların güvenini kazanmak açısından önemli bir süreç olduğunu belirtti.

Türk medyasının doğrudan davayı izlememe durumunda "şeffaflık ve aydınlanma" konusunda yeni güvensizlikleri beraberinde getireceğini kaydeden Gabriel, Münich Eyalet Mahkemesinin verdiği kararı tekrar gözden geçirmesi gerektigini söyledi

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkani Cem Özdemir ise, NSU cinayetlerinin araştırma sonucunun bütün dünyada merakla beklendiğini Bayern eyaletinde görülmeye başlanacak davada yabancı basının yer almamasina dikkati çekti.

Özdemir ayrıca yabancı medyanın birinci elden aydınlanılması konusunda hassas olunmasi gerektiğini bildirdi.