GAZETECİLERİN UZUN TUTUKLULUK SÜRESİNİN KABUL EDİLEMEZ OLDUĞUNU SAVUNDU

 

Hamburg Sosyal Demokrat eyalet hükümeti Meclis Grubu tarafından Belediye Sarayında‚ Almanya-Türkiye Güvenlik Ortaklığı’ konulu,  düzenlenen sempozyumda Alman izleyicilerin sorularını yanıtlayan Karslıoğlu, Türkiye’de ordunun demokratik bir biçime dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

 

Bir Alman izleyicinin ‚Türkiye’de çok sayıda generalin ve gazetecinin cezaevinde bulunduğunu’ hatırlatması üzerine Karslıoğlu, uzun tutukluluk süresinin kabul edilemez olduğunu ve bu konuda yargı reformuna ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

 

Karslıoğlu, ‚’Türkiye’de ordu bugüne kadar demokratik değildi. Darbeler yapıldı. Almanya ve Fransa’da olduğu gibi bir model benimsenmeli. Yani parlamentonun üstünde olan bir ordu olmamalı, siyasete karar veren bir ordu olmamalı. Orduya karşı değilim, gurur da duyuyorum. Ancak ben tam tersine militarizme karşıyım. Orduyu ben de destekliyorum. Demokratik ve hukuk devletinde ordu askeri bir yapıya sahip olmamalı ’ dedi.

 

Türkiye’de cezaevinde kalan gazetecilerin de tutukluluk süresinin demokratik ve hukuk devleti esasi  içinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Karslıoğlu, ‚Tutukluluk süresi bir an önce sona erdirilmeli. Eğer suçlular ise ceza alırlar, değil ise serbest bırakılmalı’ şeklinde konuştu.

 

‚REYHANLI SALDIRISINI EL KAİDE YAPMADI’

 

Reyhanlı saldırısında El Kaide bağlantısının olmadığı  ve Suriye İç istihbaratı tarafından yapıldığına ilişkin elde belgelerin bulunduğunu iddia eden Karslıoğlu, Reyhanlı saldırısının Suriye rejimi  tarafından destekli olabileceğine dikkati çekti.

 

Bir Alman izleyicinin Türkiye’nin gittikçe İslamlaştığı yönündeki sorusunu da Karslıoğlu şu şekilde yanıtladı: ‚Sağ muhafazakar değerleri savunmak İslamlaşmak anlamına gelmemeli. Bir kavramı kullanmak onu nasıl tanımladığınıza bağlı. Almanya’da da Hristiyan Demokrat partisi iktidarda. Biz buna Hrıstıyanlaşma mı diyoruz?’’

 

SPD Hamburg eyalet milletvekili Kazım Abacı’nın Türkiye’de Diyanet İşleri’nin ne kadar bütçesi var? şeklindeki sorusuna ise Karslıoğlu, ‚Bu konuda herhangi bir bilgi sahibi değilim. Ben dış politila ile ilgileniyorum. Iç politika ile ilgili değil. Bu da iç politika tartışması’ şeklinde yanıt verdi.

 

Toplantıya katılan Almanya- Türk Parlamenterler Dostluk Grubu Başkanı Johannes Kahrs, Türkiye’de Almanya’da olduğu gibi parlamenterlerarası bir dostluk grubunun oluşturulması gerektiğini ve bunun iki ülke arasındaki ilşkilerin daha da sıkılaştırılması açısından önemli olduğunu vurguladı.

 KARSLIOĞLU : " SİZ 70'Lİ YILLARDA, SAVAŞ ZAMANINDA KALMIŞSINIZ"


Büyükelçi Karslıoğlu yaptığı özel açıklamada ise, Almanya-Türkiye ikili ilişkilerinin her alanda geliştiğini, ekonomiden, arkeolojiye, Türk-Alman Üniversitelerinden, Türkiye'ye yapılan Alman yatırımlarına kadar örnekler vererek hiçbir ülkeyle böylesine yoğun ilişkilerimiz yoktur açıklamasında bulundu.

Kürt sorununa ilişkin bir soruya karşılk ise, " Bu bizim bir gerçekliğimizdir. Hatırlanacağı üzere eski dışişleri bakanlarımızdan Hikmet Çetin kürt kökenliydi, dışişlerinde çok başarılı işler yaptı ve önemli figürlerimizden biriydi" cevabını verdi. Bir gazetecinin " Hikmet Çetin kürt sorununa yönelik neler yaptı ki, Türkiye'nin dış politikası hep Amerika tarafından belirlenmedi mi? sözleri üzerine de " siz 70'li yıllarda kalmışsınız, savaş zamanlarında kalmışsınız, orada kalmayın" cevabını verdi.

 


 

Toplantıda Hamburg eyalet Meclisi Başkanı Carola Veit, Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Hamburg eyalet milletvekilleri Kazım Abacı ve Ali Şimşek de hazır bulundu.