SPD'nin büyük bağışçıları

CORRECTIV.Lokal'in araştırmasına göre, bir şirket ve emlak sektöründen birkaç kişi 2019 yılında SPD Hamburg-Mitte için büyük bağışlar aktardı. Bu yıl sadece emlak sektöründen toplam en az 75 bin Euro SPD Hamburg Mitte'ye aktı. SPD Hamburg ise bunda bir çelişki görmediklerini ve bağışlar sonucunda bağışçılara herhangi bir avantaj sağlanmadığını savunuyor. 2016-2019 yılları arasında 642.907,20 Euro ile SPD Hamburg-Mitte, CORRECTIV.Lokal'ın mevcut talebine yanıt veren Hamburg'daki diğer tüm partiler arasında en yüksek bağışı toplayan parti bölgesi oldu. Öte yandan SPD Hamburg-Mitte, ilk kez birkaç büyük bağışçısını kamuoyuna duyurdu.

Emlak sektöründen gelen para

Bir Hamburg emlak şirketi olan Becken Holding GmbH, SPD Hamburg Mitte için en cömert bağışçılardan biri. Söz konusu şirket SPD Hamburg-Mitte için 2019'da 10.000 Euro bağışladı, bu rakam ise yasal açıklama sınırının hemen altındaydı, yani şirketler grubu bir kuruş daha fazla bağış yapsaydı hesap özetinde isimlerinin olması gerekirdi. Ancak Hamburg SPD, ne eyalet ne de bölge birliğinin bir bağışçının bağışlayacağı miktara kendisinin karar verdiğini duyurdu. Ancak aynı yıl, Becken Holding GmbH'nin Hamburg'un ana tren istasyonunun yakınında, yani Mitte bölgesindeki önemli bir konumdan 3 bin 500 metrekarelik bir arsa satın aldığı ortaya çıktı.

Altona sadece 51 bin 170 Euro

SPD ise kesinlikle Hamburg'da gayrimenkul sektöründen para alan tek parti değildi, CORRECTIV.Lokal'ın araştırmasına göre FDP, Hamburg'daki emlak sektöründen daha büyük meblağlar aldı. Bir şirket 2020'de FDP'ye 11 bin Euro'dan fazla ödeme yaptı, aynı şirket 2019'da SPD'ye 10 bin Euro aktarmıştı, her iki bağıştanda SPD ve FDP Hamburg-Mitte bölgesindeki parti birlikleri yararlandı. Genel olarak, Almanya'da partilerin ve milletvekillerinin finansmanı karmaşık ve anlaşılması zor. Bağışlar yalnızca hesap özetinde 10 bin Euro'dan fazla bir tutar bağışlanması durumunda görünür olmak zorunda. SPD Hamburg-Mitte, dört yılda 640.000 Euro'dan fazla bağış toplarken, SPD'de en fazla bağış toplayan ikinci bölge olan Altona'nın sadece 51 bin 170 Euro bağış toplayabilmesi dikkat çekiciydi. Öte yandan Hamburg CDU ve AfD CORRECTIV.Lokal'ın talebine olumsuz yanıt vererek, toplanan bağışlar hakkında bilgi vermek istemedi.

Prof. İlhan Uzgel: "Türkiye’nin İsrail’e ihracatı 6 kat arttı" Prof. İlhan Uzgel: "Türkiye’nin İsrail’e ihracatı 6 kat arttı"

SPD'de eski üye Johannes Kahrs faktörü

Diğer bir soru da SPD bölge derneği Hamburg-Mitte'nin nasıl bu kadar yüksek bağışlar toplayabildiği. SPD Hamburg Mitte'ye daha yakından bakıldığında, Federal Meclis'in eski üyesi Johannes Kahrs, 2020'de sürpriz bir şekilde istifasını açıklamasından önce, Hamburg-Mitte'de 18 yıl SPD ilçe başkanıydı, sonrasında profillerini sildi, sosyal ağlardan ve halktan ayrıldı. 57 yaşındaki Kahrs'ın bağlantıları çok ileriydi, Azerbaycan'a, Türkiye'ye, İsrail'e ve hatta Güney Kafkasya'ya kadar uzanan bağlantıları vardı. Almanya'da ve özellikle Hamburg'da, olası tüm alanlarda yoğun temaslar sürdürdü. Kendi ifadelerine göre, Federal Meclis'te yılda 200'e kadar ziyaretçi grubu aldı. Yetenekli networker Kahrs, bölge derneğinin inanılmaz yüksek bağışları toplamasına da yardımcı oldu mu? Kahrs ise soru hakkında yorum yapmak istemediğini ifade ederek, “Artık emekli olduğum için basınla konuşmak zorunda kalmamanın büyük avantajına sahibim. İlgilenmiyorum” dedi.