Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan ve ödülleri verilen 10'u kadın 25 gönüllüden 8'i Türkiye kökenlinin bulunduğu törende konuşan Gauck farklı kültürlerin birlikte yaşamasının önemine değindi. Sizlere verdiğim ödülden dolayı mutluyum ve yapmış olduğunuz fahri çalışmalarınıdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum dedi.

Yabancı bir ülkede, yabancı bir toplumda yaşamanın ne kadar zor olduğunu sizler çok daha iyi bilirsiniz, o anda size uzatılan elin ve yolunuzu bulmanıza yardım edenlerin önemi unutulmaz dedi.


Cumhurbaşkanı Gauck ödül verirken

Çeşitli Projelerde fahri olarak faaliyet gösteren gönüllülere verilen ödülde şu alanlardaki çalışmaların dikkate alındığı açıklandı. Okul öğrencilerine ev ödevinde yardımcı olmak, göçmenlerin Almanca kurslarına destek vermek , dışlanmaya, ırkçılığa, köktendinciliğe ve şiddete karşı mücadele, yaşlı göçmenlerle mültecilere yardım ile kadın hakları konusundaki yapılan çalışmalar olarak özetlendi.

Aralarında film yönetmeni, yazar ve uzun seneler  devlet kanalı  WDR‘de Türkçe- Almanca bölüm yöneticiliği yapmış, Köln Hrant Dink Forumu kurucularından Osman Okkan,  Hamburg Türk Toplumu (TGH) eski Başkanı ve TGD Almanya ikinci başkanlarından, Alman Sendikalar Birliği DGB bünyesinde  32 yıl uyum konusunda danışmanlık yapmış Hüseyin Yılmaz ile Berlin’de göçmen kadınlar ve insan hakları konusunda uzman olarak tanınan kadın avukat Seyran Ateş ve 14 yıldan beri Frankfurt Film Festivali Konseyi’nde başkanlık görevini aralıksız sürdüren Hüseyin Sıtkı’nın da bulunduğu,  25 kişinin  ödül töreni esnasında  heyecanlı oldukları ve yaşamlarındaki en değerli hediyeyi bugün aldıkları kaydedildi.

ALMANYA LİYAKAT NİŞANI
Federal Almanya’nın tek Liyakat Nişanı olan ve kısaca Federal Liyakat Nişanı (Bundesverdienstkreuz) olarak adlandırılan Federal Almanya Liyakat Nişanları, politik, ekonomik, kültürel, manevi ve fahri alanlardaki başarılar için verilmektedir. Federal Liyakat Nişanı verilmesi kararı 7 Eylül 1951 tarihinde o zamanki Cumhurbaşkanı Theodor Heuss tarafından verildi.