Essen- Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti, kültürlerarası baba eğitimi çalışmaları alanındaki ihtiyacı ve potansiyeli erkenden fark ederek, destekledi. Son yıllarda Kuzey Ren Vestfalya´da özel olarak göçmen kökenli babalara yönelik çok sayıda yenilikçi proje geliştirildi. Bu projeler „KRV Göçmen Kökenli Babalar Çalışma Grubu“nda bir araya geliyorlar. Eyalet, iki yeni proje ile „Kültürlerarası Baba Eğitimi Çalışmaları“ alanını geliştiriyor: „Eyalet Koordinasyon Birimi“ ve „KRV´de Kültürlerarası Baba Eğitimi Çalışmalarının Sürdürülebilir Gelişimi için Uygulama Araştırması“ projeleri Essen´deki Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAM) Vakfı´nda tanıtıldı.

Babalar Yetiştirme Sürecine Dahil Edilmeli

Etkinlite katılımcıları selamlayan TAM Vakfı Bilimsel Direktörü Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan, konuşmasında babaların yetiştirme konusunda niteliklerinin arttırılmasının büyük önem arz ettiğini vurguladı. Uslucan „Babalara yönelik araştırmalar, onların çocukları sosyal, bilişsel ve duygusal gelişiminde büyük öneme sahip olduklarını gösteriyor. Buna karşın günlük yaşamda babaların, yetiştirme sürecine çok sınırlı ölçüde dahil olduklarını görüyoruz. Babaların çocuklarının daha iyi gelişimi ve eğitimi içın sorumluluklarını başarıyla yerine getirebilmeleri için, onları farklı boyutlarda destekleyecek çalışmalara ihtiyaç var“ dedi.

Profesyonelleşme Hızlandırılıyor

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren KRV Uyum Müsteşarı Zülfiye Kaykın, bugüne dek aile ve velilerin eğitimine yönelik çaışmalarda ağırlıklı olarak annelerin odak noktasında yer aldığını söyledi. Kaykın „Bu bakımdan babalara yönelik çalışmaların iyileştirilmesi ve profesyonelleştirilmesi için daha kapsamlı biçimde çaba harcanması gerekiyor. Eyaletimiz bu konuda öncü bir rol üstleniyor. Geçtiğimiz yıllarda başarılı işlere imza atan KRV Göçmen Kökenli Babalar Çalışma Grubu oluşturuldu. Kültürlerarası baba eğitimi çalışmaları alanının yenilikçi potansiyeli bir broşür, bir film ve bu konuyu ele alan bir sempozyum ile kayıt altına alındı. Bugün sunulan projelerle bu ilerlemeleri devam ettirmek istiyoruz.“ dedi.

TAM Vakfı tarafından uygulamaya konan KRV´de Kültürlerarası Baba Eğitimi Çalışmalarının Sürdürülebilir Gelişimi içın Uygulama Araştırması“ başlıklı proje, Michael Tunç tarafından tanıtıldı. Tunç, çalışmalarının hedefinin KRV çalışma grubu içerisinde faal aktörlerin mevcut başarılı çalışmalarının „biçimlendirici“ şekilde araştırılması olduğunu kaydetti. Tunç bu yolla çalışma alanının profesyonelleştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasını hedeflediklerini kaydetti.

Coach e.V. tarafından uygulamaya konan Kültürlerarası Baba Eğitimi Çalışmaları Eyalet Koordinasyon Birimi projesini ise Christian Gollmer tanıttı. Eyalet koordinasyon birimi alanda faaliyet göstermek isteyen aktörlere yenilikçi proje fikirlerini geliştirme ve uygulama konusunda danışmanlık ve destek sunuyor. Eyalet koordinasyon birimi uzman personelin ve toplumsal önderlerin niteliklendirecek, etkinlikler organize edecek ve bilgi materyalleri hazırlayacak. Bu süreçler KRV Veliler Ağı (Eltennetzwerk NRW) tarafından koordine edilecek.

Sunumların ardından gerçekleştirilen panelde Mchael Tunç ve Christian Gollmer´in yanı sıra KRV Veliler Ağı Başkanı Erol Çelik ve KRV Göçmen Kökenli Babalar Çalışma Grubu üyeleri Antonio Diaz ile Gökhan Kabaca yer aldılar.