İşletmeciye “kundaklama ve sigorta dolandırma teşebbüsünden” suçlama

Almanya'nın Hamburg kentinde 2014 yılından beri Türkiye'den birçok ünlü sanatçının sahne aldığı Wedel semtindeki eski adı Moda Club olan, Viva Wedel Event-Club geçen yılın 25 Mayıs'ında kundaklanmış ve 1 milyon Euro'dan fazla hasar meydana gelmişti.  İddianemeye göre yangın sonrası Türkiye kökenli işletme sahibi D.B. (37), sigorta şirketine başvurararak hasar bedelinin ödemesini istemiş, konu hakkında uzun süredir araştırma yapan polis ise, olaya "sigorta dolandırıcılığı" ve "kundaklama" gerekçesiyle el koyarak bunu engellemiş.

Hamburger Abendblatt gazetesinin haberine göre Schleswig Holstein eyaletine bağlı Wedel kentinde geçen yıl Moda Club'un da içinde bulunduğu Gewerbekomplex'i kundaklama ve sigortayı dolandırma teşebbüsünde bulunduğu gerekçesiyle, Kasım 2017 tarihinde 37 yaşındaki işletmeci D.B. ve 38 ile 36 yaşlarında suç ortakları tutuklanmıştı. Sabah saat 3'e doğru gerçekleşen kundaklama sırasında Diskotek içinde çok sayıda müşterinin olduğu açıklandı. Savcılık zanlıların hakkında iddianame hazırladığı ve zanlıların nisan ayı içinde mahkemeye çıkmaları bekleniyor.

OLAY GEÇEN YIL GERÇEKLEŞTİ

Wedel kenti Rissener Strasse 127 adresinde oldukça lüks Event Club'da bulunduğu Gewerbekomplex geniş bir iş alanı 25 Mayıs 2017 tarihinde meydana gelen kundaklama sonucu yandı ve büyük hasar meydana geldi. Yangın sonrası aylarca süren araştırmaların kundaklama olduğu saptanıp 37 yaşındaki işletmeci ile 38 ile 36 yaşındaki suç ortakları şüpheliler 2017 Kasım ayında tutuklanmıştı. 3 zanlının hakkında suçlama ile ilgili savcının iddianame hazırladığı ve İtzehoe Eyalet Mahkemesi'nde Nisan ayında davanın başlaması bekleniyor.

5 YILDAN AZ CEZA ALMAZLAR

Konu ile ilgili İtzehoe Başsavcısı Peter Müller-Rakow, olayda çıkan yangın sırasında içeride insanların bulunduğunu ve sigortayı dolandırma teşebbüsü de gözönünde bulundurulduğunda 5 yılın altında hapis cezası olamayacağını belirtti. Suç ortaklarından 38 yaşında Wedel'de oturan ve 36 yaşında Hamburg'da oturan iki erkeğinde en az birer yıl hapis cezasına çarptırılabilecekleri bekleniyor. Ayrıca, işletmeci iki suç ortağına beş rakamlı para teklifinde bulunmuş.

MİLYON EURO'YU AŞAN HASAR

Başsavcıya göre, olay gecesi (sabah saat 3'e doğru)zanlıların binaya girdikleri, kundaklamadan önce bölgeyi tahrip ettikleri varsayılıyor. Komplex geniş alanında en büyük alan Viva Wedel Event -Club Diskosu, bunun yanı sıra Asia Restoran, Oyun Salonu, Araç Kiralama ve Tamirhane alev aldığı 180 itfaiyecinin sabaha karşı saatlerce yangını söndürme mücadelesi verdiği büyük yangında binanın tamamen çöktüğü ve bir Milyon Euro üzerinde hasar meydana geldiği ifade edildi. Olaydan 9 saat sonra iki Vietnam'lı aşçı kurtarılmıştı. Vietnam'lılardan birinin oturma müsaadesi olmadığı için bodruma saklanmışlar ve itfaiyecilere görünmemeye çalışmışlar. İkisinin aranması üzerine bodrumda bulunmuşlardı.

TARKAN KONSERİNİ ORGANİZE EDEN İŞLETMECİ Mİ?

Olayın Alman basınına yansıması sonrası konuya yönelik Türkiye kökenli çevrelerde "kundaklama ve sigorta dolandırıcılığı" konusunda yoğun tartışmaların sürdüğü aktarıldı. Avrupa turnesinin açılışını geçen hafta Başkent Berlin'de yapan dünyaca ünlü sanatçı TARKAN'ın, Almanya ve Hollanda’da gerçekleşecek konser serisi kapsamında önümüzdeki haftalarda Stuttgart, Frankfurt, Rotterdam, Düsseldorf ve Münih'ten sonra Hamburg'da düzenlecek olan konserini “kundaklama ve sigorta dolandırma teşebbüsünden” suçlanan tutuklu işletmeci D.B.'nin organize ettiği ileri sürüldü