Hamburg Üniversitesi'nde Medya Bilimleri alanında üniversite eğitimi alan Hamburg doğumlu Alevi bir ailenin çocuğu olan Cem Kula, dört yıl önce arkadaş çevresi ve gittiği spor klübünde beyni yıkandı. Önce selefi oldu daha sonra islamcı terör örgütü IŞİD'e katılmak üzere Türkiye üzerinden Suriye'ye gitti.

2014 yılının Şubat ayında Cem, Hamburg'da ailesine „hayalindeki bir dünyayı gerçekleştirmek üzere Suriye'ye gittiğini“ içeren bir mektup bıraktı.

2014 yılında Tal Afar'da Amerikan hava saldırısında Cem bir bacağından yaralandı ve  Irak'ın Musul kentinde iki kez ameliyat oldu ve bu kez bacağını tamamıyle kaybetti. İnternet üzerinden Almanya'da Arap kökenli Baden-Württemberg eyaleti doğumlu Nadja Ramadan ile tanıştı. Nadja Ramadan Cem ile evlenmek üzere Suriye'ye gitti. 2016 yılında koalisyon güçlerinin IŞİD'e  karşı hava saldırılarının başladığı sırada Cem ve Nadja Rakka'nın daha güvenli olduğu düşüncesiyle Rakka'ya gittiler.

Şu anda Suriye'nin kuzeyindeki bir mülteci yurduna sığınan Nadja Ramadan Alman die Zeit gazetesine verdiği özel demecinde Almanya'ya gelmek istediğini belirterek bir video yayınladı. Videoda Nadja „ Ben Landshut'ta doğdum. Üç yıl önce Almanya'yı terk ettim. 19 Haziran'da Rakka'yı terk ettim. Şu anda Kürtler'e ait bir mülteci yurdunda tutukluyum. Merkel'den yardım istiyorum. Bir oğlumu kaybettim. Şu anda iki çocuğum da hasta. Benim ve onların tedaviye ihtiyaçları var. Buraya gelmekle büyük bir hata yaptım. Diğer çocuklar gibi iki oğlumu yetiştirmek, büyütmek, kreşe göndermek istiyorum. Hergün burada bomba sesleri duyan küçük oğlumun acil psikolojik tedaviye ihtiyacı var. Benden korkmayın terörist değilim. Önce Türkiye'ye sonra da Almanya'ya gelmek istiyorum. Lütfen bizi kurtarın.“ şeklinde bir mesaj yayınladı.

Cem ise ailesi ile sürekli Whatsup üzerinden iletişim kurmakta. Cem ailesine „Suriye'de yaşananların çok kötü olmadığını“ belirtse de ailesi Cem'e inanmıyor.

Baba İhsan Kula „ O benim için hep oğlum olarak kalacak. Benim dünyam“ şeklinde açıklamada bulunuyor.

Cem'in şu anda IŞİD'in kotrolü altındaki Rakka'da olduğu tahmin ediliyor ve Kürtlerden yardım istediği ve durumu konusunda bilgi sahibi olmalarını istediği belirtiliyor.

Die Zeit gazetesine göre Cem'in IŞİD'in elinde esir tutulduğu ya da öldürüldüğüne ilişkin harhangi bir bilgiye ulaşılamıyor ancak yaşamasına saatler kaldığıi ifade ediliyor.