Hamburg'un Langenhorn semtinde 24 Temmuz 1985 yılında üç Neonazi tarafından öldürülen Mehmet Kaymakçı'nın anısına düzenlenecek tören için kurbanın yakınları aranıyor.

Almanya'da yabancı düşmanlığının ortalığı kasıp kavurduğu 1980'li yıllarda kentin Langenhorn semtinde, 24 Temmuz 1985'de Neonaziler tarafından öldürülen 29 yaşındaki Mehmet Kaymakçı'nın anısına semtin bağlı olduğu Hamburg Nord İlçesi anıt levhası dikme ve tören düzenleme kararı aldı.

İlçe Belediye Meclisinde bulunan SPD, CDU, Yeşiller, Sol Parti ve FDP'nin ortak önergesiyle kabul edilen ve anıt levha için ilçe bütçesinden 5 bin avro ayrılmasını kararlaştıran önerge doğrultusunda, Kaymakçı'nın katledildiği Hohe Liedt sokağına, anıt levhanın 24 Temmuz'da törenle asılması planlanıyor.

Mehmet Kaymakçı'nın yakınları aranıyor

Irkçı cinayete kurban giden Mehmet Kaymakçı'nın ansına geçmişte hiç bir şey yapılmadığına dikkat çeken Hamburg-Nord Belediye Meclisi, çok geç kalınmış olsa da Kaymakçı'yı anmak istediklerini kaydettiler.

Irkçı cinayet kurbanlarının anılması için Hamburg'da 2010'den beri faaliyet gösteren ve 21 Aralık 1985'de öldürülen Ramazan Avcı'nın adının katledildiği yere verilmesini sağlayan Ramazan Avcı İnisiyatifi üyesi Gürsel Yıldırım, "İlçe meclisi üyeleriyle irtibattayız. Levha ve tören için Mehmet Kaymakçı'nın yakınlarına ulaşmaya çalışıyoruz. Elimizde henüz hiç bir bilgi olmadığı için, Mehmet Kaymakçı'yı veya yakınlarını tanıyanlar 0176 659 005 44 numaralı telefondan veya [email protected] e-posta adresinden bana ulaşabilirler. Böyle bir anma töreninde mutlaka aileden birinin olması düşüncesindeyiz" diye konuştu.

Betonarme plakayla kafasını parçaladılar

Duvarcı ustası olarak çalışan ve 24 Temmuz 1985'de iş dönüşü uğradığı "Bei Ronnie" adlı lokalde üç Neonazi tarafından ağır hakaretlere uğrayan Kaymakçı, lokali terk ederek evin yolunu tuttu. Kendsini takip eden üç Neonazi Hohe Liedt sokağında Mehmet Kaymakçı'yı bayılana kadar dövüp, yol kenarındaki Kwittsmoor Parkının çalılıklarının arasına sürüklediler. Neonaziler burada buldukları, mahkeme tutanaklarına göre 94 kg ağırlığındaki bir beton plakayı kaldırıp, Kaymakçı'nın kafasına bıraktılar. Irkçılık motifinin gözardı edildiği davada katiller Frank-Uwe P. (20), Mario B. (19) ve Bernd M. (20) gençlik ceza yasaları kapsamındaki nispeten hafif cezalarla kurtuldular.