Köln’de ırkçılığa karşı ve toplumsal birliktelik adına çalışan “Arsch Huh e.V.” derneği, 9/10 Haziran günü için iki ayri etkinlik yapılacağını açıkladı. Irkçılığa karşı 100 bin kişinin katılımıyla planlanan dev bir konser için hazırlıklara başladı. Türkiye'den Sezen Aksu'nun, Almanya'dan Peter Maffay veUdo Lindenberg'in konserde sahne alacağı ve hazırlığının yapıldığı açıklandı. NSU’nun 9 Haziran 2004 tarihinde Köln’deki Keupstrasse’de düzenlediği saldırıda bir kısmı ağır olmak üzere 22 kişi yaralanmıştı.

100 BİN KİŞİNİN KATILMASI BEKLENEN IRKÇILK KARŞITI KONSER

Yaklaşık 100 bin kişinin beklendiği etkinlikte, Udo Lindenberg, Sezen Aksu ve Kardeş Türküler gibi pek çok sanatçı ve grup konserler verecek. Etkinliklerden elde edilecek gelirin bir bölümü ırkçı saldırılarda yaşamını yitirenlerin yakınlarına bağışlanacak. Etkinliği Almanya Cumhurbaşkanlığı, Mercedes Firması, Stern Dergisi, Köln Anakent Belediyesi ile Demokrasi ve Tolerans Vakfı destekliyor. 

 ALMANYA DOĞRUDAN BİR ÖZÜR DİLEMEDİ

Keup Caddesi'ne bombalı saldırı düzenlediği tarihte esnaf derneğinin başkanı olan ve etkinliğin tertip komitesinde yer alan Ali Demir şunları söyledi: “Aslında 10 yıldır hiçbir yere gelemedik. Almanya doğrudan bir özür dilemedi. Ama bu protestolara verilen destek benim için dolaylı bir özürdür. Halen asıl failler bulunmuş değil. Ölen iki kişinin üzerine atıldı ama bunların arkasındaki destek nereden geldi? Onlara silah desteği, politik destek, lojistik destek, bunlar hiçbir zaman aydınlığa çıkartılmadı. NSU davasında 100. duruşma oldu hâlâ ortada bir şey yok. Bir de işin diğer boyutu var. En fazla saldırıya uğrayan biziz. Ama diğer taraftan Alman demokratlarıyla birlikte hareket etmeyen yine biziz. İnsan hakları ve demokrasi için bayrak kaldırmıyoruz. Neonaziler sadece yabancıları öldürmediler, demokrat Almanları da öldürdüler. Bugüne kadar, Neonazilerin öldürdüğü bu Almanların ailelerini ziyaret edip bir başsağlığı dilemedik."