Adil Yiğit

 Almanya'nın Hamburg şehrinde Pasaport kontrolü sonrası uluslararası düzeyde arandığı gerekçesiyle tutuklanan Şilili gazeteci Emmanuelle Verhoeven‘in, Şili‘de sağcı UDI Partisi senatörü ve Pinochet iktidarında görev yapmış, darbe anayasasının akıl hocası sayılan Jaima Guzman’ın öldürülmesi olayından dolayı İnterpol tarafından arandığı açıklandı.
 

AB İKİLİ ANLAŞMALARI İADE ÖNÜNDE ENGEL



Hamburg savcılığı adına Nana Frombach tarafından yapılan açıklamada, Verhoeven’in Şili’ye iade edilip edilmeyeceğine yüksek mahkemenin karar vereceği bildirildi. Almanya ile Şili ikili anlaşmalarına göre iade önünde herhangi bir engel görülmezken, AB ikili anlaşmaları buna engel olarak gösterilmektedir.

Daha önce İsviçre’de göz altına alınarak Şili’ye iade edilmek istenen eski FPMR üyesi Patricio Ortiz’in durumunun buna bir örnek sayılacağı belirtilmekte.


1985 yılında gittiği Şili’de, CIA destekli Augusto Pinochet darbesine karşı direniş gösteren sol çevrelerle ilişkiye geçen Verhoeven, uzun yıllardır Komünist Partisi gençlik örgütü „Manuel Rodriguez Yurtsever Cephesi“ üyesi olmak iddiasıyla, 1 Nisan 1991 yılında yapılan bir suikast olayından sorumlu tutularak aranıyordu.

PİNOCHET'E SUİKAST GİRİŞİMİ YAPAN FPMR ÜYESİ İDDİASI

Seçimle hükümete gelmiş sosyalist lider Salvador Allende’yi 11 Eylül 1973‘de faşist bir darbeyle alaşağı ederek, binlerce sosyalist, demokrat ve aydını katleden, zindanlara atan ABD destekli Pinochet diktatörü, 1973-1990 arasında en küçük muhalif sesi dahi terörle ezdi. Latin Amerika’nın gözde ülkesi terör ve katliamlarla anılır oldu. Binlerce kişi sürgünde yaşamaya zorlandı. Darbecilere karşı mücadele veren az sayıdaki silahlı direniş örgütlerinden biri olan Manuel Rodriguez Yurtsever Cephesi, ilk kez 1983 yılında yüksek gerilim hattındaki elektrik trafolarına karşı yapılan bir sabotaj eylemiyle sesini duyurdu.Ülkenin önemli bir alanında günlerce elektrik sıkıntısı yaşandı. 7 Eylül 1986 yılında ise, Augusto Pinochet’e karşı başarısız bir suikast girişimde bulunuldu. Pinochet'nin beş korumasının öldürüldüğü suikast girişiminde, FPMR üyelerinin sağ yakalanarak sonradan infaz edildikleri ailelerince belirtilmişti. Sonraki yıllarda birçok çeşitli eylemlerin yanında yüksek korunaklı cezaevinden ağır cezalı örgüt yöneticileri helikopterle kaçırılarak, özgürlüğe adım atmışlardı.

 

ALMANYA KOMÜNİST PARTİSİ GENÇLİK ÖRGÜTÜ SDAJ'DEN SERBEST BIRAKIN AÇIKLAMASI


Almanya Komünist Partisi (DKP) gençlik örgütü SDAJ yaptığı açıklamada, Şili'de askeri cuntanın olmamasına rağmen, anti-demokratik uygulamaların halen devam ettiğine dikkat çekerek, Pinochet'in eski bir açıklaması buna örnek olarak verildi." Adamlarımdan birine dahi dokunursanız, hukuk devleti bitmiştir" denerek darbeciler elleri kollarını sallayarak dolaşırken demokratik güçlerin halen baskılara maruz kaldıkları ifade edildi. Açıklamada Şilili Emmanuella Verhoeven'in serbest bırakılması talep edildi.