Spor ve medyanın uyum konusundaki öneminin tartışıldığı toplantıda, gençler kendi alanında başarıyı yakalayan iki ünlüye, uyum konusundaki düşüncelerini iletme fırsatı buldu. Sohbet havasında geçen toplantıda gençler,okulda uyum konusunda sıkıntılarının olmadığını dile getirirken, kimileri gittikleri spor kulüplerinde ayrımcı tutumlarla karşılaştıklarını dile getirdiler.

 

“Benim de önüme engeller çıktı”

Sporun uyum konusunda birleştirici etkisinden bahseden Alman Milli Takımı ve Borussia Dortmund’un yıldızı İlkay Gündoğan, 3,5 yaşında başladığı futbol sayesinde her kesimden arkadaş edindiğini belirterek, gençleri spor kulüplerinde aktif olmaya çağırdı. Bugüne gelene kadar kendisinin de zaman zaman sıkıntılar yaşadığını vurgulayan İlay Gündoğan,”3-5 yaşından bu tarafa futbol oynuyorum. Bazen benim de önüme engeller çıkartmak isteyenler oldu. Ben de zaman zaman kendime ‘Hoca beni niye oynatmıyor, niye benim yerime başkası oynuyor’ diye sordum. Futbolun içinde bunlar oluyor. Gençlere tavsiyem kendilerine hedef koymaları ve onu gerçekleştirmek için yılmadan mücadele etmeleri” diye konuştu.

 

“Alman medyası daha çok negatif olanı  öne çkartıyor”

Medyada yer alan proğram ve haberlerde göçmenlerin daha çok negatif şekilde işlendiğinden şikayet eden ve bunun uyumu etkilediği yönünde görüş belirten gençlere, RTL Televizyonu’nun Türkiye kökenli sunucusu Nazan Eckes de onay verdi. Medyanın genel olarak göçmenler hakkında olumsuz haberler yapığını dile getiren Eckes, perde arkasında kalan başarılı örneklerin fazla haber olmadığı, uyum konusunda etkili olmak isteyen medyanın kendisini bu konuda geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Dördüncü hatta beşinci kuşağın Almanya’da hala kendisini misafir gibi görmesinin doğru olmadığını vurgulayan Eckes,”Dileğim bu gençlerin kendilerini buralı hissetmeleri. Kendilerini yabancı olarak görmeden,evdeymiş gibi hissetmeleri ve iyi derecede Almanca öğrenerek, kendilerini geliştirmeleri” dedi.

RTL’in  Com. Mit Award projesi ile gençlere belirli konularda görüşlerini ifade etme fırsatı sunduğunu da hatırlatan Eckes, Almanya’da bu yıl seçim yılı olduğu için  www.rtlcommit.de adresinden “Wenn ich die Wahl hätte- Seçme şansım olsaydı” yarışmasına katılarak, fikirlerini ifade etmeye çağırdı.