Almanya'nın haftalık dergilerinden Stern'in anketine göre, Almanların yüzde 56’sı Merkel’in dördüncü kez başbakan adayı olarak seçimlere girmesinden yana. Merkel’i yeniden başbakan olarak görmek isteyenlerin oranı 18-29 yaş arasında olanlarda yüzde 62, 30-44 yaş aralığında olanlarda ise yüzde 63’e çıkıyor. Merkel’in yeniden adaylığını savunan Hristiyan Demokrat Parti’lilerin (CDU) oranını yüzde 75 düzeyinde. Her dört partiliden üçü Merkel’i yeniden aday görmek istiyor.

Merkel’in bu dönemin sonunda bırakması gerektiğini söyleyenlerin oranı yüzde 36 düzeyinde. Merkel’in gitmesini yüzde 64 ile en çok Almanya için Alternatif Prtisi (AfD) isterken, Sol Parti taraftarlarının yüzde 61’i, Yeşiller’in yüzde 52’si, Sosyal Demokrat Parti SPD seçmenin ise yüzde 50’si Merkel’e karşı.

UKRAYNA İLE RUSYA KRİZİNDEKİ ROLÜ PUAN TOPLADI

Geçtiğimiz yıl 60 yaşına giren Angela Merkel'in Ukrayna ile Rusya arasındaki devam eden örtülü savaşın sona ermesi için, ABD Başkanı Obama ve Rusya başkanı Putin ile yaptığı diplomatik girişimler Alman kamuoyu tarafından sempatiyle karşılandı. Basbakan Merkel Almanya’nın efsane başbakanları arasında görülüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 58’i Merkel’in Konrad Adenauer, Willy Brandt ve Helmut Schmidt gibi efsane başbakanlar arasına girdiği görüşünde. CDU/CSU seçmeninin yüzde 74’ü, SPD’nin ise yüzde 58 bu görüşü paylaşıyor. Merkel büyük başbakanlar arasına giremedi diyenlerin oranı yüzde 38 düzeyinde iken, bu görüşü Sol Parti seçmenleri yüzde 57, AfD taraftarları ise yüzde 53 oranında savunuyor.

Üçüncü dönem sonunda başbakanlıkta 12 yılını dolduracak olan Angela Merkel, 2017’de yeniden aday olur ve seçilirse, 16 yıl başbakanlık koltuğunda kalan Helmut Kohl’ün rekorunu egale etmiş olacak.