Karar gerekçesinde, Klaus Rühe başkanlığındaki mahkeme heyeti Türkiye’deki Kürtlere karşı uygulanan baskı ve asimilasyon politikasına vurgu yaptı. Buna rağmen PKK’nin terörist bir örgüt olduğunu ileri süren Rühe, uluslararası hukuka göre de Kürtlerin silahlı mücadele verme hakkı olmadığını belirtti. Karar gerekçesinde ayrıca TAK isimli örgütün PKK’den bağımsız olmadığı ileri sürülerek aynı şekilde CDK’nin KCK’ye bağlı olduğu belirtildi.  

 

Duruşma başlamadan önce sabah saat 08:00’da mahkeme binasının önünde dava süresi boyunca Almanya kamuoyuna yönelik sürekli eylem ve etkinlikleri düzenleyen ve çeşitli çevrelerin yer aldığı‚ “Ali İhsan’a özgürlük” inisiyatifi tarafından bir miting düzenlendi.


Almanya'da iltica statüsüne bağlı olarak kalan ve Türkiye'de uzun seneler cezaevinde bulunmuş Kıtay’ın PKK’ye üye olduğunu kabul etmesini, kişiliği ve öz geçmişini göz önünde bulundurularak cezada indirim yapıldı. Bürokratik işlemlerin tamamlandıktan sonra Kıtay’ın kefalet karşılığı serbest bırakılacağına karar verildi. Karar gereği Kıtay'ın, haftada bir emniyete gidip imza atması ve Almanya’nın dışına çıkmaması yükümlülüğü de getirildi.