Almanya'nın farklı bölgelerinden gelen bir grup sığınmacı, içerisinde bulundukları olumsuz koşulları protesto etmek amacıyla Berlin'in Kreuzberg semtinde bulunan Oranienplatz Meydanı’nda yaklaşık 9 aydır kamp kurdu. Yaz kış, soğuk sıcak demeden kaldıkları çadırlarda yaşam koşullarının düzeltilmesini bekleyen mülteciler, semt sakinlerinin ve bazı derneklerle sivil toplum kuruluşlarının yardımlarıyla yaşamakta.

 

Sivil toplum örgütü IGMG'de, dayanışma amacıyla mülteci kampında bir iftar sofrası kurdu. Kreuzberg Belediye Başkanı Franz Schulz'un destek verdiği iftara yaklaşık 100 kişi katıldı.

İftar geleneğine uygun olarak iftar sofrasında önce ezan okundu, sonra dualar edildi ve hurmayla oruçlar açıldı.

 

IGMG Berlin Başkanı İrfan Taşkıran, kampta yaklaşık 90 mültecinin kaldığını bunların da hemen hemen yarısının müslüman olduğunu ve bir kısmının oruç tuttuğunu söyledi. Kreuzberg belediye başkanının da katkısıyla güzel bir iftar gerçekleştirdiklerini kaydeden Taşkıran, bundan sonra da sığınmacıların çeşitli sorunlarının çözümünde kendilerine yardımcı olmaya çalışacaklarını belirtti.

 

Kreuzberg Belediye Başkanı Franz Schulz'da yaptığı açıklamada mültecilerin ikinci sınıf insan muamelesi görmek istemedikleri için  yaklaşık 9 aydır eylemlerine devam ettiklerini söyledi. Eyalet ve federal düzeyde siyasetçilerin mültecilerin sorunlarına yeterince eğilmediğine ve işi ağırdan aldığına değinen Schulz, bu durumun mültecileri kızdırdığını ve umutsuzluğa kapılmalarına yol açtığını belirtti. Anayasa mahkemesinin de, mülteci kanununa göre sığınmacılara yapılan yardımların yeterli olmadığı tesbitinde bulunduğunun altını çizen Schulz, “Unutmamalıyız, anayasanın birinci maddesi insan onurunun dokunulmaz olduğunu söyler. Bu sadece Almanlar için geçerli değildir, buraya iltica başvurusu yapan mülteciler için de geçerlidir. O halde onlara eşit insan muamelesi yapmalıyız” ifadelireni kullandı.