İÇKİ İÇTİK, SONRA GAZETEYİ YAKMAYA GİTTİK’

Muhammed karikatürü yayınladığı gerekçesiyle Hamburg merkezli Morgenpost Gazetesi’ni kundaklayan 2’si Türkiye kökenli toplam 4 sanığın yargılanmasına başlandı. Mahkemede ifade veren sanıklar, olaydan bir gün önce içki içerek, gazeteyi kundaklamayı planladıklarını söyledi. 

7 Ocak 2015’te, Fransa’nın başkenti Paris’te, dünyaca ünlü karikatür dergisi Charlie Hebdo’ya, Muhammed karikatürleri yayınladığı gerekçesiyle, IŞİD militanlarınca saldırı düzenlenmiş ve aralarında karikatüristlerin de olduğu 11 kişi yaşamını yitirmiş, 11 kişi de yaralanmıştı. Dünyanın nefretini çeken bu vahşet sonrası, aynı karikatürü sayfalarına taşıyan Morgenpost gazetesi, 11 Ocak 2015 günü molotof kokteyl atılarak kundaklanmış ve binada hasar oluşmuştu. 

Olayla ilgili olarak gazete bürosuna yakın bir mesafede ikamet ettikleri açıklanan kişiler hakkında Hamburg Savcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı açıklanmıştı. Saldırganların olaydan bir gün önce de, öğrenciler tarafından panoya asılan Muhammed karikatürü nedeniyle Max-Brauer Allee isimli okulu kundaklama teşebbüsünde bulundukları, ancak bunu başaramadıkları bildirilmişti.

SELEFİ GRUPLARLA İRTİBATLILAR

Her iki olayla ilgili süren davada, yaşları 19 ile 22 arasında değişen 4 tutuksuz sanığın suçlarını kabul ettikleri öğrenildi. Ayrıca bu 4 kişinin bir süre önce yasaklanan ve bedava Kuran dağıtan, “Lies” adlı selefi grupla irtibatları oldukları ileri sürüldü. 

İlk duruşması görülen (10 Nisan) davada tutuksuz yargılanan zanlıların yüzlerini kapattıkları dikkat çekti. Olaya yönelik ifade veren sanık Emre K. (20),  Max-Brauer Allee Okulu’na yaptıkları saldırının ertesi akşamı, diğer sanıklarla buluşup çok votka içtiklerini söyledi. Daha sonra bu buluşmada, “Bir başka yeri daha kundaklayalım” önerisi geldiğini, Morgenpost gazetesini yakmak için harekete geçtiklerini anlattı. 

30 kişilik polis ekibi tarafından uzun süreli takibat ile telefon ve WhatsApp dinlenmesi sonucu açıklığa kavuşturulduğu açıklanan soruşturmada, davanın önümüzdeki temmuz ayına dek sonuçlanması bekleniyor.