Hükümet NSU’yu

erkenden öğrendi

Almanya’da sekizi Türk, biri Yunan ve bir Alman polis memuru olmak üzere en az 10 kişinin kurban gittiği neonazi seri cinayetleriyle ilgili yeni detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Neonazi terör örgütü elebaşları Uwe Mundlos ile Uwe Böhnhardt’ın Eisenach’taki karavanda gerçekleşen intiharından dört gün sonra Alman istihbarat m teşkilatının, federal hükümeti Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü (NSU) hakkında bilgilendirdiği ortaya çıktı.

İstihbarat teşkilatının kayıtlarına göre 8 Kasım 2011’de Başbakanlık’ta bir toplantı yapıldı ve bu toplantıda istihbarat teşkilatı, Başbakan Angela Merkel’e NSU hakkında ve olayın ciddiyeti üzerine bilgiler verdi. Başbakanlık’taki bu oturumun hemen ardından istihbarat teşkilatı Başkanı Heinz Fromm, yardımcı istihbarat elemanları üzerine tüm dosyaların gözden geçirilmesi talimatı verdi.

İstihbarat teşkilatının kayıtlarına göre hükümetin bilgilendirilmesinden iki gün sonra 10 Kasım’da polis, federal savcılığı NSU hakkında bilgilendirdi. Federal Savcılık 11 Kasım 2011’de soruşturma başlattı. Seri cinayetleri NSU terör örgütünün işlediği 9 Kasım 2011’de kesinlik kazandı. İstihbarat teşkilatında bir daire başkanı seri cinayetlerle ilgili bir dosyanın yok edilmesi talimatını federal savcılığın soruşturmayı başlatmasından bir gün önce, yani 10 Kasım 2011’de verdi.

Talimatta özellikle ‘Tarif’ kod adlı yardımcı istihbarat teşkilatı elemanıyla ilgili dosya ‘mutlaka’ yok edilmeli ibaresi yer aldı. Tarif kod adlı yardımcı istihbarat elemanının kim olduğu ise dosya yok edildiği için tespit edilemiyor.