Hediyeler Kutsal Gece’de

Noel hediyeleri konusunda sabırsızlananlar için en ideal ülke Almanya. Zira Almanya’da hediyeler diğer ülkelerin aksine Noel günlerinde değil, 24 Aralık’ta, yani Kutsal Gece’de veriliyor.

Hafif bir sofra


Sabahtan eksik kalan son hediyeleri tamamlamak, öğlen Noel ağacını süslemek, öğleden sonra da Kilise’ye gitmek… Pek çok Alman ailesi için ‘Kutsal Gece’ olarak anılan 24 Aralık biraz da stres demek. En azından akşam yemeğinin daha sakin bir ortamda geçmesi için, patates salatası ve sosisten oluşan basit bir sofra hazırlanıyor. Diğer özel Noel yemekleri ise tatil günlerine erteleniyor.

Soğuk günlerin sıcak şarabı


Noel’den 4 hafta öne kurulan Noel panayırlarının olmazsa olmazı baharatlı sıcak şarabın içildiği stantlar. Her ne kadar bu stantlar, Kutsal Gece’nin gelmesi ile birlikte kaldırılsa da sıcak şarap bayram havasının hâkim olduğu aralık günlerinin başlıca geleneği. Bu şarabın ününü duyan çok sayıda yabancı turist de aralık ayında Almanya’ya gelip Noel pazarlarını geziyor.

Ahşap figürler




Almanya’da Noel'deki ev süslemelerinde geleneklere bağlı kalanlar Meryem Ana, Hz. İsa ve Hz. Yusuf’a ait ahşaptan, İncil’deki hikâyelere atfen yapılmış figürler kullanıyor. Bu figürler, eskiden Katolik Kilisesi tarafından okuma-yazma bilmeyenlere hikâyeleri anlatmak için kullanılırmış.

Noel sanatı




Almanya’da Noel öncesi dönemde el işi ahşap süslemeleri evin çeşitli köşelerine koymak da adetten. Ren geyikleri, minik atlı karınca ya da ahşaptan Noel Baba çocukların en çok ilgisini çeken süslemeler.

Kuzey Almanya kültürü




Günümüzde Noel dönemi biraz daha stresli geçse de eskiden Noel öncesi 4 haftalık dönem oruç tutulan, insanların içe döndüğü daha sakin bir zaman dilimiydi. Resimde görülen mumlardan her biri, Noel öncesi döneme tekabül eden pazar günlerinde yakılıyor. Bu adet, Almanya’nın kuzeyinde hediyelerini sabırsızlıkla bekleyen çocukları yatıştırmak için ortaya çıkmıştı.

Tatlı-ekşi Noel çöreği




Noel döneminde Almanya’da kurabiye yapılması adetten. Fakat, ‘Christstollen’ adı verilen bu büyük Noel çöreği de tam bir Alman geleneği. İçerisinde kuru üzüm, badem ezmesi, çeşitli kuruyemişlerin bulunduğu, tatlı-ekşi mayalı hamurdan yapılan bu çöreğe Almanya’nın her yerinde rastlamak mümkün. Özellikle Dresden'de yapılanları ünlü.

Gençlerin Noeli




Hediye merasiminden sonra Kutsal Gece, gençlerin çoğu için biraz da eğlence demek. Eski okul arkadaşları ile buluşan, aile ve arkadaş grubu ile özlem gideren gençler, ertesi günlerin tatil olmasını fırsat bilerek, gecenin tadını çıkartıyor.

İsviçre’den ithal




İsviçre’nin geleneksel bir yemeği olan ve küçük tavalarda servis edilen ‘Raclette’ Alman sofralarında da rağbet görüyor. Raclette, zahmetli geleneksel Alman yemeklerini hazırlamakla uğraşmak istemeyenlere daha kolay bir alternatif sunuyor.

Noel ağacı




Ve tabii ki Noel ağacı... Süslenmiş Noel ağaçları, Noel kutlamasının merkezinde yer alıyor. Almanya’da özellikle köknar türü ağaç tercih ediliyor. Ağaçlar renkli camdan küreler, minik ampüllerin asılı olduğu uzun parlak zincirler ve çeşitli küçük figürlerle süsleniyor. Pek çok kişinin düşündüğünün aksine salatalık turşusu Almanya’da Noel ağacına asılmıyor.  
Hazırlayan: Stephanie Höppner /DW