Almanya'nın Hessen eyaletinde  geçen hafta düzenlenen operasyonda 49 polisin aşırı sağcı sohbet gruplarında mesajlaştığı ortaya çıktı.

Hessen eyaleti İçişleri Bakanı Peter Beuth eyalet meclisinde düzenlenen özel oturumda operasyon hakkında bilgi verdi. Beuth, halihazırda Hessen'de aktif görevde olan 49 polis memurunun çoğunluğunun Özel Komando Birliği'ne (SEK) mensup olduğunu belirtti. Söz konusu 49 polisin yanı sıra operasyon düzenlenen 7 kişinin ise Hessen emniyetine mensup olmadığı kaydedildi. Aşırı sağcı sohbet gruplarında mesajlaştığı tespit edilen toplam 56 kişiden 24 kişi hakkında cezai soruşturma ya da disiplin soruşturması başlatılmayacağı ifade edildi.

İçişleri Bakanı Beuth kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, polis içindeki aşırı sağcı yazışmaların tespit edilmesi üzerine Frankfurt Emniyet Teşkilatı'na bağlı Özel Komando Birliği'nin (SEK) dağıtıldığını duyurmuştu. Daha önce yapılan açıklamada halihazırda görev yapan 18 SEK mensubu ile iki eski SEK mensubu hakkında soruşturma yürütüldüğü açıklanmıştı. Bu kişilerin sohbet gruplarında gamalı haç ve Adolf Hitler'in fotoğrafı gibi aşırı sağcı ve ırkçı semboller paylaştığı kaydedildi.

DW'nin haberine göre İçişleri Bakanı Beuth ayrıca geçen hafta Hessen'de  operasyon düzenlendiğini hatırlatarak bu operasyonda el konulan malzemelerin incelendiğini belirtti.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eyalet Meclis Grup Başkanı Nancy Faeser, İçişleri Bakanı Beuth'ın açıklamasının, olayın şu ana dek bilinenden daha büyük bir boyutta olduğunu gösterdiğini söyledi. Faeser soruşturmayı Hessen Eyalet Krminal Dairesi'nin yürütmesini de eleştirerek, buradan iki memur hakkında da soruşturma yürütüldüğünü hatırlattı. 

Hessen eyaletinde geçen hafta aşırı sağcı sohbet gruplarında mesajlaştıkları şüphesiyle aralarında Özel komando Birliği (SEK) ve Hessen Eyalet Kriminal Dairesi (LKA) görevlilerinin de bulunduğu çok sayıda polisin ev ve iş yerinde arama yapılmıştı.

Hessen eyaletinin adı daha önce de aşırı sağcı yapılanmalar sırasında gündeme gelmişti. Aşırı sağcı NSU örgütüne yönelik davanın bitmesinin ardından 2018 yılında NSU 2.0 imzasıyla tehdit mektupları gönderildiği ortaya çıkmıştı. Bu soruşturma kapsamında eyalette görev yapan çok sayıda polis görevden alınmıştı. 

Eski RAF üyesi tuvaletten mesaj atmış: Beni yakaladılar Eski RAF üyesi tuvaletten mesaj atmış: Beni yakaladılar