Alman ekonomi araştırma enstitüsü Ifo, korona nedeniyle her 3 şirketten birinin çalışanlarına kısa süreli iş sunduğunu açıkladı.

Şirketlerin yüzde 31’inin kısa süreli iş için devlet yardımına başvurduğu belirtildi. Aynı zamanda birçok şirketin de eleman çıkarmak zorunda kaldığı kaydedildi. Aralık ayında bu oran yüzde 28'di.

Ocak 2021'de 2,6 milyon işçi kısa süreli çalışıyordu. Aralık ayında bu rakam 2,2 milyondu ve seyahat endüstrisi özellikle sert darbe aldı. Tüm seyahat acentelerinin ve seyahat acentelerinin yüzde 90'ı kısa süreli iş yardımı için başvuruda bulundu. Firmaların yüzde 86'sının kısa süreli çalıştığı catering sektöründe durum neredeyse aynı derecede zor.

Salgın nedeniyle çalışanların net maaşları da 2020 yılında bir önceki yıla göre ortalama yaklaşık yüzde 0.6 oranında düştü. Federal İstatistik Dairesi, 2007 yılında bu yana yıllık net maaş ortalamalarını istatistiklerde değerlendiriyor. Maaşlardaki düşüşe karşılık ise tüketim ürünlerinde ortalama yüzde 0.5 oranında artış gözlendi.