Geçtiğimiz aylarda Avrupa'nın büyük kentlerinde sık sık karşımıza çıkan "havada oturan adam" gösterisi, ilk kez sahneye çıktığı 1830 yılında olduğu gibi görenleri hala şaşırtmayı başarıyor. Elinde bir baston tutan adamın saatlerce havada oturduğunu görenler "Bunu nasıl yapıyor" diye birbirlerine soru yöneltiyorlar. Son dönemde Avusturya, İsviçre ve özellikle de Almanya 'da bu gösteriyi sunanlarda adeta patlama yaşandı. Örneğin bankacılar kenti Frankfurt'un merkezindeki Hauptwache'de gözler önüne serilen ilizyon, alışverişe gelenleri adeta büyülüyor.

BAĞDAŞ KURARAK OTURUYOR

Hint fakiri gibi giyinen iki kişi, gösteri öncesi hazırlık yaparak kırmızı bir bezin içine giriyorlar. Üçüncü bir kişi bunu yaparken dışardan kendilerine yardımcı oluyor. Kimse bezin içinde ne yapıldığını görmüyor. Daha sonra bez aşağıya indiriliyor ve bir adamın, diğerinin üzerinde bağdaş kurarak oturduğu görülüyor. Manzara karşısında şaşkınlığını gizleyemeyenler, dakikalarca karşılarında dikilerek yaşananları izliyorlar. Yüzleri örtülü iki gösterici, saatlerce bu vaziyette dururken yoldan geçenler kendilerine bol bol bahşiş vermeyi de ihmal etmiyorlar.

PÜF NOKTASINI BULAMADIM

Frankfurt'ta yaşayan ve gösteriyi cep telefonu ile görüntüleyen Hayati Saklayan şunları söyledi "Gerçekten çok ilginç bir sunum. Günlerdir buradan geçiyorum ve gösteriyi her gördüğümde hayretler içinde kalıyorum. Elbette olayda bir büyü veya sihir yok, bunu biliyorum ancak yine de püf noktasını bulamıyorum" dedi.

HİNDİSTAN'DA BAŞLADI

Havaya yükselerek veya bir cisime dokunup havada kalma gösterisinden tarihte ilk kez 1830 yılında bahsediliyor. Hindistan'ın Madras olarak bilinen Chennai kentinde "Shesal " adlı bir kişinin, yerden 1,2 metre yüksekte oturduğu ve görenleri hayretler içinde bıraktığı ifade ediliyor. Bunu yaparken kişinin, yere teması olan bir cisime dokunduğu belirtiliyor.

NASIL YAPILIYOR?

Bu gösterinin nasıl yapıldığı geçtiğimiz yıllarda bir çok kez gözler önüne serildi. İlizyonun sırrını açıklayan videoları internetteki video sitelerinde bulmak mümkün. Kişinin havada kalmasını sağlayan aslında çelikten bir konstrüksiyon. Alttaki kişi örtüyle gizlenen çelik bir kalıbın üzerinde oturuyor. Adamın çamaşırlarının ve kolunun içinden geçen çelik bağlantı, baston süsü verilmiş çelik sütuna bağlanıyor. Gösteriyi yapan kişilerin özellikle bol kıyafetler giymesinin nedeni de bu. Aynı şekilde üstteki kişinin kolundan geçen bağlantı, üzerinde oturduğu çelik kalıbı havada tutuyor. Yani üstteki kişi aslında sandalye benzeri bir düzeneğin üzerinde duruyor.