-Avrupa Postası-


 
5 yıldır devam eden görüşmeler sonucunda oluşturulan Hak Eşitliği Antlaşması, sözleşmeyi imzalayan tarafların karşılıklı hak ve yükümlülüklerini belirlemektedir.


"Hamburg için tarihi bir gün"
olarak adlandırılan antlaşmanın Hamburg dışında başka şehirlerde örneği olmaması, önümüzdeki süreçte yeni bir "Hamburg Modeli"'nin startını da vereceğe benzemektedir.



Bremen şehrinde de benzeri görüşmelerin başladığını açıklayan VIKZ temsilcisi Murat Pırıldar, Hamburg belediye sarayındaki imza töreninde Hak Eşitliği Antlaşması'nın geç kalmış bir adım olduğunu açıkladı. İslam cemaatleri olarak sorumlulukları ve yerine getirecekleri yükümlülüklerin önemini ifade ederek "tarihi antlaşmadan" dolayı memnuniyetlerini ifade etti. "Yaşayan bir din olarak islamın varlığını bu antlaşmayla kabul ediyoruz" açıklamasında bulunan Olaf Scholz," Saygı ve kabul etmek tek gidişli yol değildir" açıklamasıyla hoşgörünün altını çizdi.


Karşılıklı atılan iki ayrı imzayla Alman anayasasına ve Hamburg'daki uygulamalarına sadık kalınacağı ifade edilen "Devlet Antlaşması" töreninde , Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu başkanı Hüseyin Mat, Türkiye'yi şiddetle eleştirdi.
Alevilerin ve çeşitli dini azınlıkların Türkiye'de maruz kaldıkları baskı ve horlanmaları örnek veren Hüseyin Mat, "bu iki yüzlü politikanın ve asimilasyonun acilen sona ermesini istiyoruz" açıklamasında bulundu.


                                       Foto:(soldan sağa)  Hüseyin Mat, Turgut Öker ve Olaf Scholz


Hamburg "Hak Eşitliği Antlaşması" neler getirecek?

SPD,Yeşiller ve CDU'nun destek verdiği (FDP karşı çıkmaktadır) "Hak Eşitliği Antlaşması" nın yasalaşması, önümüzdeki süreçte Hamburg Üniversitesi'nde kurulacak bir kürsüyle, Alevilik ile islamiyet üzerine derslerin verileceği,din adamlarının yetiştirileceği öngörülerek, dini bayramlarda isteyen öğrencilerin dersten muafiyetleri kanunlar nezdinde güvence altına alınacaktır.




TV,Radio vb basın yayın kurumlarında yayınlara da olanak sağlayan antlaşma,çocuklar için ana okulları açılması olanağı da sağlayacaktır. Çalışanlara işe gitmeme (ücretsiz ve işyeri kabul ederse) olanağı sağlayan Antlaşma, sözleşmeyi imzalayan kurumların cenaze törenlerini inançlarına göre yapabilmelerini de güvence altına almaktadır.

Hak Eşitliği Antlaşması, Alevilerin ve Müslümanların da sorumluluklarını kayda geçiriyor. Bu çerçevede anayasaya bağlılık, diğer dinlere karşı hoşgörü ve kadın-erkek eşitliğinin tam olarak uygulanması, antlaşmanın içerdiği unsurlardan.

Almanya tarihinde ilk kez bir eyalet Aleviler ve Müslüman derneklerle böyle bir antlaşma imzaladı. Antlaşmanın yürürlüğe girmesi için Hamburg Eyalet Meclisi'nin da onayından geçmesi gerekiyor.


Hak Eşitliği Antlaşması, Alevi ve İslam toplumu için göçün 50.yılında dahi olsa yeni bir heyecan getirdi.


         Foto: (soldan sağa) Bekir Alboğa,Zekeriya Altuğ,Devrim Öztürk ve Ramazan Uçar


Hamburg Alevi Kültür Merkezinde görkemli kutlama;



Erkan Erçin
'in moderatörlüğünü yaptığı kutlamada, Hamburg'da bulunan 4 ayrı Alevi derneğini temsilen yapılan konuşmaların ardından, Alevi Dernekleri Konfederasyonu başkanı Turgut Öker,Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu başkanı Hüseyin Mat,Hamburg Alevi kültür Merkezi yeni başkanı Özgür Yüksel , ile Kuzey Almanya Alevi toplumu başkanı Cengiz Orhan,yaptıkları konuşmalarla kitleye adeta morel aşıladılar.


"Hamburg Antlaşması başbakan Erdoğan'a vurulmuş bir şamardır" açıklamasında bulunan Alevi birlikleri Federasyon başkanı genç yönetici Hüseyin Mat,Türkiye'de Alevilerin yaşadıkları baskıları ve asimilasyonu örnek göstererek, iki yüzlü politikalardan vazgeçilmesini gündeme taşıdı.

Türkiye cezaevlerindeki Açlık Grevleri ve Ölüm Oruçlarıyla dayanışmanın da vurgulandığı kutlamada Yol TV 50 dakikalık canlı yayınla, günün önemini tüm dünya kamuoyuna taşımış oldu.