Süheyla Kaplan

Merkel, Federal Meclis Dışişleri Komisyonu’nda yaptığı konuşmada NATO ülkesi Türkiye’nin önceliklerini yanlış belirlediğini ifade ederken, komisyon üyeleri tarafından hükümetin IŞİD yerine PKK ile mücadele etmeyi daha öncelikli hedefler arasında görmesi eleştirildi.


Öte yandan önceki gün Hamburg’un Steindamm sokağında bulunan Kürt Derneği’ne yine aynı sokaktan 150 m. ileride bulunan Al-Nour Cami’den çıkan Selefilerin saldırması ve iki grup arasında çıkan çatışmada göstericilerin yaralanması da Meclis komisyonunda masaya yatırıldı.


Merkel konuya ilişkin radikalleşmeden duyduğu endişeyi dile getirdi. Elde edilen bilgiye göre Federal Kriminal Dairesinin (BKA) Kobani’de yaşananlar nedeniyle Meclis Komisyonuna güvenlik derecesinin artırılması konusunda “intern” talepte bulunduğu öğrenildi.

CDU’DAN CEZALARIN ARTIRILMASI TALEBİ

CDU/CSU Meclis Komisyonu Başkan Yardımcısı Thomas Strobl, dinci motifli çatışmanın bazı gruplar tarafından Almanya’ya da taşınmak istendiğini belirterek, söz konusu bu kişi ve gruplara karşı cezaların artırılmasını talep etti.

Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz’un eşi Hamburg İçişleri Bakanı Michael Neumann (SPD) Almanya’nın şiddet yanlılarına kesinlikle müsamaha edilmeyeceğini belirterek, hukuk ve yasalar çerçevesinde gösterilerin devam edebileceğini bildirdi.

HAMBURG’DA KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Önceki gece IŞİD yanlısı Selefilerin saldırılarıyla başlayan şiddet olaylarından dolayı Hamburg polisin Eyalet Suç Dairesi (LKA), Hamburg Demokratik Toplum Merkezi adına Avukat Hasan Özkan, Hamburg Şura temsilcisi Norbert Müller, Al Nour Camisi temsilcileri ile Hamburg Sol Parti milletvekilleri Cansu Özdemir ve Christiane Schneider’den oluşan bir kriz masası kuruldu. Yapılan ortak açıklamada şiddet eleştirildi ve şiddetli gösterilere kesinlikle tolerans gösterilmeyeceği belirtildi.