Avrupa Postası / Hamburg


Geçtiğimiz hafta ( 11 Temmuz ) Hamburg basınına genişce yansıyan 16 göçmen kökenli gencin polis kontrolleri esnasında şiddete maruz kalarak,  gözaltına alınmaları, Hamburg'da protesto edildi. 


Olayın yaşandığı Holstenstr. üzerindeki Kiosk önünde başlayan ve binden fazla göstericinin rengarenk döviz ve pankartlarla " Irkçı Polis Kontrollerine Son Verilsin“, "Bölücü Gazete MOPO" ,"Semtimizde Güvenlikle değil, Polis'le sorun var" ,  „Gençlerin Krıminalize Edilmesine Son“   içerikli pankartlarla gösteriye katılmalarına basın yoğun ilgi gösterdi.

 

"POLİS, ŞİDDET UYGULADIĞI GENÇLERDEN VE AİLELERİNDEN ÖZÜR DİLESİN"

 

Altona Spritzen Platz ve Mörkenstr. Polis Karakolu önünde yapılan ara mitinglerle ve müzik gösterileriyle Altona polisinin " Irkçı kontrolleri ve şiddeti" yapılan konuşmalarla teşhir edildi. Semtimize "Gençlik Evi istiyoruz" talebinin sık sık dile getirildiği yürüyüşte  çevreden geçenler yoğun ilgi gösterdiler.


Yürüyüş esnasına polisin gözaltına aldığı gençler ve ailelerinden özür dilemesi talebi dile getirilerek, çoğunluğu ilk kez yürüyüşe katılan oayın tanığı  gençlerin ve ailelerinin anlatımlarıyla "ırkçı polisiye önlemlere dur" denildi.

Yürüyüş alanından uzak mesafede ön ve arka tarafta geniş güvenlik önlemleri alan Hamburg polisi, motorize ekipleriyle bekledi.


Birara yürüyüş kortejine yaklaşarak yakın önlem almak isteyen polise,  provokasyon amaçlı yaklaştıkları iddia edilerek " Defol aramızdan"  içerikli sloganlı tepkiler sonrası, herhangi bir olay yaşanmadan polis geri çekildi ve gösteri başladığı yer Holsterstr. de barışçıl şekilde son buldu.

 

 

OLAYLAR NASIL BAŞLAMIŞTI ?

 

11 Temmuz günü başlayan ve yaş grupları 15-18 arası olan Arap, Afrika, Yunan, Türk ve Kürt gençlerinin birgün içinde defalarca kez August-Lütgens Parkı'nda aynı polislerce kimlik sorgulamasına maruz kalarak, "bilinçli ve keyfi terörize edilmeleri" kamuoyunun geniş tepkisine yol açtı.




"Komşu İnisiyatifi" adı altında olayın yaşandığı Parkta biraraya gelen Altona sakinleri, 200 kişinin katılımıyla olaya ilk tepkilerini göstererek  soruna duyarsız kalmayacaklarını açıklamışlardı.

 

BİRGÜN ÖNCEKİ AKŞAM VE TOPLU İFTAR SOFRASI

 

Haus 3 Parkı olarak da tanınan August- Lütgen Parkı içinde biraraya gelen semt sakinlerinin oluşturduğu Forum'un (Komşu İnisiyatifi) kararıyla, Cuma akşamı toplu iftar sofrasında biraraya gelen semt sakinleri, Taksim Gezi Parkı Yeryüzü İftar sofrası gibi sıcak bir atmosferde iftar açılarak, ertesi günün yürüyüşünde taşınacak pankart ve dövizlerini hazırlandı.

 

YÜRÜYÜŞ KARARI FORUM TOPLANTISINDA ALINDI

 

Park içindeki TGH binası salonunda hazırlık toplantısı yapılan yürüyüş ve iftar sofrası toplantılarına renkli simalar katılmıştı. 


Sol Parti Grup Sözcüsü ve Eyalet Milletvekil Christiana Schneider, Altona belediye Başkanı vekili Kersten Albers, SPD Eyalet milletvekili Mark Classen, Yeşiller Partisi belediye Meclisi üyelerinden Bayram İnan, Yusuf Uzundağ  , Behçet Algan (SPD) , eğitmen Hasan Burgucu , TGH Başkanı Nebahat Güçlü ile gözaltına alınan gençler ve ailerinden de bir grup hazırlık toplantılarına katılmışlardı.

 

SPD ÇEVRESİNDEN NEDEN KİMSELER YÜRÜYÜŞTE YOKTU ?

 

Sol Parti Eyalet milletvekili Christiane Schneider, Mehmet Yıldız, Norbert Hakbusch, Yeşiller milletvekili Filiz Demirel ile Belediye Meclis üyelerinden Bayram İnan ve Yusuf Uzundağ'ın katılarak desteklediği yürüyüşte, hazırlık toplantısında yer alan SPD'lilerden kimselerin görünmemesi gözlerden kaçmadı. Polis şiddetinin siyasi sorumlusu olarak da gösterilen, SPD milletvekili Aydan Özoğuz'un eşi ve Hamburg İçişleri Bakanı Michael Neumann'ın Partisi SPD ve çevresindeki Alman ve Türkiye kökenli siyasilerden kimselerin yürüyüşe katılmamaları eleştirildi.

 

Video'yu izlemek için tıklayın