Süheyla Kaplan - Hamburg

 

 Türkiye'deki olayları yakından takip eden sosyal medya kullanıcıları, Hamburg'da Bir Gezi Olayı mı yaşanacak? sorusunu soruyor.


 
Sosyal Medya'da tartışmalar yaşanıyor

"OcuppyHamburg"  ve "dankepolizei" portalı ile twitter da yer alan tartışmalarda büyük bir çoğunluk, “polis devleti” oluyoruz derken, bir kesim, ağır yaralanan polis ve maddi hasarlar nedeniyle önlemin doğru olduğunu savunuyor.


 
Altona, Sternschanze, Eimsbüttel gibi mültecilerin, göçmenlerin ve Alman solcularının yoğunlukla yaşadığı semtte, bugüne kadar Almanya genelinde Neonazi aşırı sağcı örgütlenme ve ırkçılığa karşı mücadele etmek amacıyla buluşma merkezi olarak bilinen Rote Flora'nın kapatılmak istenmesiyle tırmanan gerginlikler, kısa sürede sona ereceğe benzemiyor.


Hamburg'da sözkonusu bölgelerin „tehlikeli bölge“ olarak ilan edilmesi ve muhalefet partilerin yoğun tepkisi sonucunda dün eyalet parlamentosunda İçişleri Bakanı Michael Neumann, (SPD) eyalet Emniyet Müdürü Wolfgang Kopitzsch'in de biraraya geldigi İçişleri Komisyonu son gelişmeleri değerlendirdi.


 
GÖSTERİCiLERİN AVUKATINDAN POLİSE, DEZENFORMASYON VE YALANCILIK SUÇLAMASI

 
Öte yandan Rote Flora olaylarına karışan alman solcuların avukatı Andreas Beuth'un, Hamburg'daki Davidwache adlı karakola saldırıda bulunulduğu ve polis memurunun yaralandığı şeklinde emniyetin açıklamasını yalanladı.


Beuth
, bütün bunların bir dezenformasyon olduğunu ve polisin göstericilere şiddetle karşı koyma uygulamasını meşrulaştırmanın alt yapısını oluşturma çabası olarak emniyet tarafından ortaya atıldığını öne sürdü. Beuth, Alman gazetelerine verdiği demecinde, “Hamburg emniyetinin bildirdiği gibi karakola herhangi bir saldırı sözkonusu değil. Bilinçli olarak yanlış bilgi içerikli kamuoyunun yönlendirmesi sözkonusu“ dedi.


Sol Parti "tehlikeli bölge" ilan etmeyi hukuka aykırı buluyor


Hamburg eyaletinde tek başına iktidarda bulunan sosyal demokrat parti (SPD) polisin, saldırıları engellemek için tehlikeli bölge ilan etmesini desteklerken, Sol Parti, bu önlemin hukuka uygun olmadığını belirterek kararın iptali için dava açma girişimide bulunacaklarını belirtti.

Polisin adımını Yeşiller de eleştirdi. Yeşiller Hamburg eyalet teşkilatı iç politika uzmanı Antje Möller, tehlikeli bölge ilan ederek binlerce insanın hareket etme özgürlüğünün kısıtlandığını ifade etti.

FDP’li iç politika uzmanı Carl Edgar Jachow da alınan önlemin ve bölgenin bu kadar geniş olmasının doğru olup olmadığının araştırılması gerektiğini söyledi.

  

İÇİŞLERİ BAKANI NEUMANN HAMBURG EMNİYETİNİN KARARINI SAVUNDU

 

Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz'un İçişleri Bakanı olan eşi Michael Neumann, Hamburg'da emniyet güçleri tarafından göstericilere uygulanan taktiği savunarak, şiddetin hiçbir zaman bu toplumda yer bulmayacağını savundu.  

Alman Hristiyan Demokrat Parti  (CDU) Hamburg Milletvekili ve partinin iç politika sözcüsü Kai Voet de, Hamburg eyalet İçişleri Bakanına destek vererek, uygulamaların meşruluğu konusunda SPD'li hükümete destek verdi.